Linkovi

SAD: Prosvjedi uz novu gasifikaciju New Yorka


Novi gasovod gradi se od ostrva Staten, dijelom ispod New Jerseya, rijeke Hudson i 15 blokova njujorškog West Side-a. Njime će proticati prirodni gas dobiven rafiniranjem kamena škriljevca.

New York City leži na mreži podzemne gasovodne mreže čiji su pojedini dijelovi stari i na desetine godina. I bez obzira na starost gasovodnih instalacija Njujorčani su vjerovali da je prirodni gas bezbjedan i ekološki vrlo prihvatljiv energent.

Sada se, sa gradnjom novih gasovodnih linija sa visokim unutarnjim pritiskom, odnos građana Njujorka mijenja i oni izlaze na ulice i prosvjeduju. Jedan od projekata zbog kojeg Njujorčani ovih dana prosvjeduju je novi pozemni gasovod visokog pritiska kojim će prirodni gas stići do Manhattana.

Kathleen Thomas, predstavnica udruženja "Ujedinjeni u akciji" smatra da su moguće eksplozije gasa velika opasnost i dodaje:

„New York je nevjerojatno gusto naseljen i suludo je to što čine.“

Protivnici gradnje podsjećaju na eksploziju plina u San Brunu u Kaliforniji prije tri godine u kojoj je poginulo 8 osoba i stvoren krater širok 122 metra.

Novi gasovod gradi se od ostrva Staten, dijelom ispod New Jerseya, rijeke Hudson i 15 blokova njujorškog West Side-a. Njime će proticati prirodni gas dobiven rafiniranjem kamena škriljevca.

Gradonačelnik New York City-a Michael Bloomberg je uvjeren da je prirodni gas neophodan i da je njegovo korištenje sigurno:

„Nisam ekspert za gas i gasovodnu tehnologiju. Ali znam da se gasovodi protežu ispod polovine Amerike. Da su opasni, imali bi mnogo nevolja.“

Gradonačelnikov zamjenik Caswell Holloway dodaje:

„Višestruko smo analizirali sve aspekte, posebno ekološke. Gasovod se gradi i iznad najviših sigurnosnih standarda.“

Prosvjednici, a neki su bili i zatvarani zbog prosvjedovanja na mjestu početka gradnje, tvrde da se incidenti sa gasom dešavaju svakog tjedna, mada većinom u rijektko naseljenim i nenaseljenim područjima.

Clare Donahue, osnivačica grupe "Za razumne energetske projekte" koja je i sudskom tužbom nastojala zaustaviti projekat, ističe:

„Svega je 88 inspektora za oko 4 miliona kilometara gasovoda. Osnovni način inspekcije ići uz gasovod i gledati ima li sasušene trave, što je znak isticanja plina. To nije moguće u New Yorku. Gasovodi su pod zemljom, betonom, rijekom, ispod ulica, trotoara.... Kako znati da gas curi?“

Radon je takođe razlog za brigu. To je radioaktivni plin prisutan u znatno većim koncentracijama u prirodnom gasu dobivenom iz kamena škriljevca. Obično se razlaeže i gubi nakon dva tjedna, ali mnogi strahuju da će gas do Njojorčana stizati prije gubljenja radona.

Al Appleton, bivši gradski komesar za zaštitu okoline, na jednom nedavnom forumu je rekao da su gradski zvaničnici prema pitanju radona bili nemarni:

„Nivo radona u prirodnom gasu može biti 20 do 60 puta veći od nivoa kojem smo sada izloženi. To naravno znači da bismo bili višestruko izloženi i raznim oboljenjima, primjera radi raku pluća.“

Studija jedne, za takva istraživanja ovlaštene kompanije pokazuje da opasnog, prekomjernog nivoa radona u novom njujorškom gasovodu neće biti. I nadležni federalni inspektori su takođe zaključili da neće biti opasnosti po zdravlje Njujorčana, krajnjih korisnika gasa koji će do njih doticati iz nove gasovodne mreže.
SAD: Prosvjedi uz novu gasifikaciju New Yorka
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
XS
SM
MD
LG