Linkovi

Novi stambeni neboder u New Yorku - nadmašuje visinom, a i cijenama


New York by Gehry
New York by Gehry

Najviša je stambena zgrada u Zapadnoj hemisferi, diže se 264 metra iznad njujorškog East Rivera. Projekt svjetski poznatog arhitekta Franka Gehryja daje moderni “štih” izgledu donjeg dijela Manhattana…

Najpoznatiji gradski obris Amerike dobio je novu arhitektonsku ikonu zvanu New York by Gehry. Blistavi novi neboder od 76 katova doista je impresivan. Isto to je i – cijena iznajmljivanja. Za stan na vrhu zgrade, takozvani penthouse, ni manje ni više nego mjesečno - 65.000 dolara! Većina stanova ipak se iznajmljuje po nešto” pristupačnijim” cijenama – od 3000 do 12000 dolara. Nema nestašice interesenata, kaže Clifford Finn, iz New Development Marketinga:

“Do sada nismo imali zgradu sa stanovima za iznajmljivanje, mušterijama dubljeg džepa. A i ono što postoji, stanovi su za prodaju. Postoji, međutim, zanimanje i potražnja za stanovima za unajmljivanje, neki ljudi to preferriraju, iz raznih razloga.”

Zgrada ime nosi po slavnom arhitektu Franky Gehryju. Kao inspiracija za nju, Gehryju je poslužilo remek-djelo baroknog kiparstva – Ekstaza sv. Tereze, jedno od najboljih djela kipara Gianlorenza Berninija, iz 17. stoljeća. Njegova duboka modelacija odražava se u valovitoj fasadi Gehryjeve zgrade.

U svojem novom neboderu, Gehry također ponovno oživljava “bay window,” zatvoreni balkon, izbojak, zapravo, zida s prozorima, koji viđamo na mnogim starim zgradama New Yorka.

“Bay window,” kaže Gehry, “omogućava vam da stupite dva-tri koraka u otvoreni prostor, tako da ste prozorom okruženi, a to vam onda pruža jedinstveni doživljaj – na, recimo, 40., 50., ili 60. katu, jer nema u svijetu ničeg sličnog New Yorku.”

Na vrhu zgrade grade se tri penthousea. S te visine mogu se vidjeti Kip Slobode, novi toranj Svjetskog trgovinskog centra, zatim Empire State Building i slavni mostovi grada.

Gehry je također autor interijera. Stanove definiraju prostrane spavaonice, otvoreni tlocrti.

Sama zgrada nudi i druge pogodnosti – fitness dvoranu, prostoriju za “pool”-biljar, virtualni golf, kino, zatvoreni bazen i bazen na otvorenome.

I nisu Amerikanci jedini koje privlači stanovanje u ovoj lijepoj zgradi.

“Imamo članove kraljevskih obitelji raznih zemalja, imamo vodeće ličnosti iz svijeta industrije, financija,” kaže Clliford Finn.

List New York Times nazvao je New York by Gehry “najljepšim neboderom koji je niknuo u New Yorku u zadnjih 46 godina.”

XS
SM
MD
LG