Linkovi

Mnogi novi zakoni u svijetu stupaju na snagu 2014.


Novi zakoni stupaju na snagu diljem cijelog svijeta s početkom nove 2014. godine. Neki će imati utjecaja na ciejlu zemlju, a neki tek na zajednice u kojima će biti sprovodjeni.

Latvia postaje 18-ta zemlja u eurozoni koja prihvata Euro kao novu valutu od prvoga januara. To je još jedan od načina na koji se vlada u Rigi distancira od svoje prošlosti sovjetskog satelita. Latvijci će biti u mogućnosti da odmah koriste euro, ali če I njihov novac – lat – moći biti korišten do sredine januara

I druge zemlje uvode razne nove zakone. U Švicarskoj će tako vozači morati imati upaljene farove I u pol bijela dana, dok je Kanada zabranila staromodne sijalice koje troše puno struje a Botswana zabranila lov na slonove.

Kina će od Nove godine učiniti lakšim da turisti posjete Taiwan, a u Britaniji će od Nove godine biti legalno biti ateista. Francuska policija ima novi kod ponašanja, kojim se od policajaca zahtijeva da budu pristojniji I puniji poštovanja, dok Madjarska kaže da će obezbijediti besplatan grobm kovčeg ili urnu za one najsiromašnije kada umru.

U Sjedinjenim Državama će Kolorado postati prva savezna država koja će dozvoliti slobodnu prodaju marihuana za tzv. Rekreacione potrebe, dok će Oregon zabraniti pušenje u automobile u kojem ima djece. Omladinska grupa Dječaci Skauti kaže da će u 2014.oj početi prihvatati homoseksualce , umjesto da ih istjeruje ,kako je to ranije bivalo.

I na kraju – milioni Amerikanaca će s početkom Nove godine imati novo zdravstveno osiguranje, kada kada nacionalna reforma zdravstvenog sistema predsjednika Obame stupa na snagu – nakon nekoliko mjeseci velikih teškoća, koje još uvijek nisu u potpunosti razriješene.
XS
SM
MD
LG