Linkovi

Novi Papa voli tango, vino, fudbal, i pomaže siromašnima


Prvi Papa iz Latinske Amerike rođen je u Argentini, sin je italijanskog željezničkog radnika.
Prvi Papa iz Latinske Amerike rođen je u Argentini, sin je italijanskog željezničkog radnika.

Dok je živio u Argentini, odbijao je da živi u biskupskoj palati, preselio se u veoma jednostavan stan, kuhao je vlastite obroke i nije želio da ima limuzinu sa šoferom.

Papa Franjo je prvi lider rimokatoličke crkve koji dolazi iz područja sjeverne i južne Amerike, u kojoj živi gotovo polovina od 1.2 milijarde katolika u svijetu. Papu Franju opisuju kao vjernika i skromnog čovjeka koji pleše tango, voli vino i koji je, kao većina Argentinaca, strastveni ljubitelj fudbala.

Prvi Papa iz Latinske Amerike rođen je u Argentini, sin je italijanskog željezničkog radnika. Jorge Mario Bergoglio i njegovo četvero braće i sestara odrasli su u Buenos Airesu. Kao tinejdžer, imao je infekciju koja mu je oštetila pluća. Nakon što je studirao hemiju, otišao je u sjemenište i postao jezuitski svećenik kada su mu bile 32 godine. U portalu National Chatolic Reporter, otac Thomas Reese kaže da je, dok se uzdizao u redovima crkve u Argentini, Bergoglio živio jednostavnim životom.

On veoma ozbiljno shvata svoje obećanje da će pomagati siromašnima. Odbijao je da živi u biskupskoj palati, preselio se u veoma jednostavan stan, kuhao je vlastite obroke i nije želio da ima limuzinu sa šoferom koju je svaki biskup obično imao, kaže otac Thomas Reese.

Kao kardinal u Argentini, Bergoglio je izazvao kontroverzu kada je ukorio svećenike koji su odbijali da krste djecu samohranih majki. Kritizirali su ga jer nije digao svoj glas protiv vojne diktature u svojoj zemlji sedamdesetih i osamdesetih godina. Papa Franjo je također poznat po svom suosjećanju za siromašne. Kao svećenik, on je, kako se navodi, jednom dao sav novac koji je imao u novčaniku kako bi pomogao jednoj obitelji beskućnika koji su mu poslali pismo. Glasnogovornik Vatikana Thomas Rosica kaže da je, neposredno prije nego je izabran za Papu, kardinal Bergoglio ušao u konklavu sa osjećajem strepnje.

Viđao sam ga u različitim prilikama posljednjih godina, ali u nedjelju navečer izašli smo ovdje u šetnju i dok smo se rastajali, upitao sam ga da li je nervozan. Rekao je Da, moli se za mene. Ali to je rekao sa toliko osjećaja, da sam bio veoma sretan, kaže otac Thomas Rosica.

Njegove kolege kardinali kažu da je 76 godišnji Jezuit uljudan i duhovit, i da će, kao Papa Franjo, vjerovatno zadržati svoju skromnost i naglasiti svoju predanost pomaganju siromašnih.
A ko zna, možda će kao Papa ponovo dati sav novac koji ima u novčaniku kako bi pomogao beskućnicima.
Novi Papa predan pomaganju siromašnima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG