Linkovi

Pet godina nakon Katrine New Orleans manji za trećinu stanovnika


Bourbon Street, New Orleans
Bourbon Street, New Orleans

Uz turizam, New Orleansu pomaže i snažna lučka aktivnost kao i velika postrojenja za eksploataciju nafte i plina u njegovoj okolici

Prije pet godina, uragan Katrina poharao je južnu obalu Sjedinjenih Država. Posebno je loše prošao New Orleans koji se većinom nalazi ispod nadmorske visine. Nakon što su nasipi popustili, većina je stanovnika New Orleansa morala napustiti grad, koji je danas zbog toga za trećinu manji. Iako New Orleans i danas krasi tipični, ležerni način života, lokalna ekonomija sporo se oporavlja.

Na premijeri novog dokumentarca Spike Leeja o New Orleansu i uraganu Katrina bila je i Phyllis Montana-LeBlanc. Nekoliko godina nakon ove prirodne katastrofe živjela je izvan New Orleansa i njezina je životna priča opisana u oba dokumentarca o Katrini ovog istaknutog američkog redatelja. "Dosta je postignuto na mnogim područjima, međutim, mnogo toga se još treba napraviti. U mom dijelu grada, u istočnom New Orleansu, još uvijek nemamo bolnicu".

Gradonačelnik Mitch Landrieu priznaje da problema ima ali naglašava da je postignut značajan napredak. "Treba znati da smo mi ovdje i nigdje ne idemo. Uspravno stojimo – to je ono što će se pamtiti kroz povijest".

U Francuskoj četvrti New Orleansa, kao i drugim turističkim atrakcijama, posao ide dobro. Turista je doduše manje zbog izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu, no inspektori tvrde da se plodove mora – toliko karakteristične za ovaj dio Louisiane – sada sigurno može jesti. Kelly Shulz radi u turističkom uredu New Orleansa. "Godina je, u cjelini, fantastična. Kada je došlo do izlijevanja, primarno je bilo održati razinu turističkih posjeta. Najvažnije je bilo uvjeriti širu javnost da sam grad uopće nije bio na udaru naftne mrlje".

Andrew Engolio, vlasnik jednog restorana u Francuskoj četvrti, kaže da se New Orleans dobro oporavlja od posljedica Katrine. "Posao u Francuskoj četvrti zbilja dobro ide. Mislim da ide bolje nego prije Katrine. Hvala svim našim gostima, zaista su nam pomogli".

Uz turizam, New Orleansu pomaže i snažna lučka aktivnost kao i velika postrojenja za eksploataciju nafte i plina u njegovoj okolici. Međutim, neke – pogotovo siromašnije četvrti – i danas su devastirane. Dolores Wells kaže da su joj nedavno provalili u kuću. Pita se - zbog čega bi se itko vraćao u njezinu četvrt. "Ljudi koji su se odselili prije pet godina ne vraćaju se iz istog razloga zbog kojeg bih ja željela napustiti New Orleans. Zbog korupcije u gradskoj upravi, kao i kriminala i droga na ulicama".

Ankete pokazuju da je kriminal najveći problem. Dolores Wells kaže da su ona i njezin sin pokušali investirati u obnovu nekoliko susjednih, napuštenih kuća, kako bi ih potom iznajmili. Međutim, njihov je projekt negdje zastao u gradskoj upravi i Dolores kaže da joj je novac propao. I njezina priča a i uspjesi turističkih, bogatijih dijelova grada dio su života New Orleansa, koji se postupno oporavlja od uragana Katrina koji ga je opustošio prije pet godina.

XS
SM
MD
LG