Linkovi

Mladi američki muslimani sve više traže imame koji su odrasli u Americi


Nova generacija muslimana rodjenih u Americi
Nova generacija muslimana rodjenih u Americi

Mladi Amerikanci muslimani sve više traže imame koji su odrasli u ovoj zemlji. Kako raste broj muslimana u Sjedinjenim Državama raste i potreba za duhovnim uputama, i mladi sve više traže novu generaciju imama, tražeći više od lokalnih džamija od onoga što one sada mogu pružiti.

"To nije ono što vidite na televiziji, ili o čemu ljudi govore, ili propisi u oblačenju, i slično. To je da budete dobri prema drugom čovjeku, prema Bogu. O tome se radi. To je to."

Imam Adeel Zeb predvodi molitvu na Američkom univerzitetu u Washingtonu
Imam Adeel Zeb predvodi molitvu na Američkom univerzitetu u Washingtonu

Kaže, Adeel Zeb, imam na Američkom univerzitetu u Washingtonu. On do mladih muslimana nastoji doprijeti, kako kaže, pravom porukom Islama:

"Ako želite u raj, budite dobri prema drugim, prema Bogu."

Zeb kaže da su mladi muslimani često nezadovoljni prema svojim u inostranstvu rodjenim duhovnim vodjama, koji vode mnoge džamije u Americi:

"Kada mlad čovjek pridje imamu iz druge zemlje - prvo, tu je jezička barijera, drugo, tu je kulturna barijera, i razlika u godinama. Mnoge barijere treba prevladati."

Sayyid Syeed je visoki zvaničnik u Islamskom društvu Sjeverne Amerike. On priznaje da su mnogi imami u američkim džamijama iz inostranstva, i kaže da se to počinje mijenjati:

"Mi treba da odbacimo neke imame koji jedino znaju Koran, ali ne mogu uspostaviti odnos sa ljudima. Oni dolaze sa mentalitetom koji se ne uklapa u naše okruženje, u kojem ima žena na vodećim pozicijama u islamskim centrima - i ti imami, koji dolaze iz inostranstva, se ne mogu pomiriti sa činjenicom da žene vode islamske centre."

U mnogim islamskim zemljama, jedina uloga imama je da predvode molitvu. Ali, u Sjedinjenim Državama oni imaju širu ulogu.

"Riječ je više o predvodjenju zajednice, ne samo molitve."

Kaže Sheikh Shaker Elsayed, imam džamije Dar Al-Hijrah u Virginiji, na domak Washingtona:

"Ovdje je imam sudija, posrednik, psiholog, ponekad psihijatar i prijatelj. Imam je ovdje brat, lider, učitelj, i sve to zajedno i svako od njega želi uzeti ono što mu treba."

Američki muslimani na molitivi u džamiji u Virginiji
Američki muslimani na molitivi u džamiji u Virginiji

Imam Elsayed je došao iz Egipta prije 30 godina.

"Proces učenja za većinu imama je dug i težak, ponekad treba pet do osam godina da imam zaista postane istinski, efektivan lokalni lider, posebno kada prelaze iz manjeg okruženja u veliko, otvoreno okruženje kao Sjedinjene Države."

Ali mladi američki muslimani već sada žele odgovor na svoja pitanja.

"Treba nam imam koji razumije muslimanski život ovdje. Odrastao sam uz džamiju, u koju idem samo dva puta godišnje“, kaže mladi vjernik Tanim Awwal.

Sheikh Shaker El Sayed predvodi molitvu u džamiji Dar Al-Hijrah u Virginiji
Sheikh Shaker El Sayed predvodi molitvu u džamiji Dar Al-Hijrah u Virginiji

Asnam Ashraff, takodjer islamski vjernik kaže:

"Lakše se povezati sa nekim ko ti je bliži, ko razumije, i ko je živio ovdje u Sjedinjenim Državama, nego sa imigrantom koji je ovdje samo da propovjeda."

Islamska zajednica u cijelini razumije potrebu za imamima koji znaju kroz što prolaze američki muslimani rastući u ne-muslikanskoj zemlji.

"Morate do njih doprijeti dok su u srednjoj školi, kada su znatiželjni, kada istražuju i uče, dok je njihov um još mlad i prijemčljiv", kaže imam Adeel Zeb.

Zebb tvrdi da američki muslimani žele duhovne upute koje im mogu pomoći da 14 vijekova islamskog učenja pomire sa modernom tradicijom američkog života.

XS
SM
MD
LG