Linkovi

New Hampshire: Sljedeća stanica koja odlučuje o predsjedničkim kandidatima


Svake četiri godine, savezna država New Hampshire na sjeveroistoku Sjedinjenih država postane centra političkog univerzuma sa prvim prijevremenim predsjedničkim izborima u zemlji. Ono što je neobično je kako glasači u toj saveznoj državi za ozbiljno uzimaju svoju ulogu I odgovornost onih koji prvi imaju priliku odlučivati o kandidatima.

U subotu navečer u Manchesteru pažnja je na trenutak skrenuta sa politke na utakmicu hokeja. To je izlazak za supružnike Kelly I Seana.

Izašli smo da se provedemo, kod kuće smo ostavili sina. Ovo je šansa da izađemo I zabavimo se prije nego se vratimo roditeljskim obavezama, kaže Kelly Carey.

Ali Sean razmišlja o sutrašnjem glasanju.

Ne znam, sve je još neizvjesno. Utrka je jako tijesna, I rezultat će se vjerovatno znati u posljednjem satu, kaže Sean.

Ali mnogi od ljubitelja sporta nisu zainteresirani za politiku.

Ne zanima me prijevremeno glasanje, kaže Fran Sullivan.

Ne obraćamo pažnju na to. Samo nas zanima hokej, kaže Angel Lemerise.

Mike Ossing je na utkamicu došao iz Massachuseetsa. On cijenu tradiciju prijevremenog glasanja u New Hampshireu.

To je prilika da političari dosegnu do velikog broja glasača I dobiju ideju o onome o čemu glasači u to vrijeme razmišljaju, kaže Mike.

Sjeverno od grada nalazi se Robijeva prodavnica. Zidovi su knjiga glasačke istorije New Hampshirea.

Zaista je važno za ljude u New Hampshireu da vide I sastanu se sa potencijalnim sljedećim predsjednikom, da se rukuju I da dobiju pravu poruku od osobe za koju će glasati da bude predsjednik, kaže Amber Enright.

New Hampshire je poznat po veoma bliskoj interakciji između predsjedničkih kandidata I glasača. To je iskoristio Evan Marks.

Zaista je krasno da oni ovdje dođu I da ih možete vidjeti. Zaista imamo sreću da ih imamo priliku lično upoznati. To se ne može reći za druge savezne države. Oni se ovdje dosta zadrže, tako da ih, bez obzira da li to želite ili ne, vi svakako vidite, kaže Evan.

A to je nešto što se ponekad proteže generacijama.

On I njegov deda su vidjeli Jeba Busha, a mi smo svi otišli da na jednoj zabavi vidimo Lindsey Grahama, kaže pristalica Chrisa Christija.

New Hampshire je poznat po prirodnoj ljepoti, gradićima sa patriotskim vrijednostima, I nezavisnim ljudima koji mogu biti isto toliko promjenljivi kao I vrijeme u tom dijelu Amerike. Istorija se može vidjeti gotovo na svakom ćošku. I svake četiri godine, ova savezna država postaje dio istorije.

XS
SM
MD
LG