Linkovi

SAD: Sandersu i Trumpu najviše glasova u New Hampshiru


John Kasich iznenađenje drugih po redu unutarstranačkih preliminiranih glasanja

Berni Sanders, Demokrata, i kako ga mnogi nazivaju socijalista, i Donald Trump, po mnogim izjavama, najoštriji i najkontroverzniji predsjednički kandidat, Republikanac, pobjednici su drugih po redu unutarstranačkih izbora za predsjedničku nominaciju održanih jučer u saveznoj državi New Hapmshire.

Sandersa je podržalo oko 60 odsto onih koji su glasali. Protukandidatkinja Hillary Clinton dobila je 38 odsto glasova. Njih dvoje, nakon odustajanja trećeg kandidata Martina O'Malleya poslije izrazito slabog rezultata u Iowi, nastavljaju kampanju za nominaciju unutar Demokratske stranke.

Na drugoj strani, među Republikancima, mnogo je više neizvjesnosti o tome koliko će kandidata nastaviti i dokle učestvovati u procesu izbora predsjedničkog kandidata Republikanske stranke.

Donald Trump je, nakon poraza u Iowi, u New Hapmshiru bio uvjedlivo najbolji sa 35 odsto dobijenih glasova. Drugi je, što je veliko iznenađenje, bio John Kasich, procentualno sa upola manje glasova od Trumpa. Tek treći je Ted Cruz, najbolji nakon glasanja u Iowi.

Rezultati glasanja u New Hampshiru daju izvjesnu nadu i Jebu Bushu, po dobijenim glasovima četvrtom, da bi svoju kampanju za stranačku nominaciju mogao nastaviti uspješnije nego do sada.

Naredna savezna država u kojoj će biti održani izbori je Južna Karolina. Po posljednjim anketama Hillary Clinton i Donald Trump imaju izrazitu prednost u toj saveznoj državi.

XS
SM
MD
LG