Linkovi

Jaje od pasulja


Jaja se vijekovima koriste kao izvor bjelančevina, kao temelj svakog doručka i kao ključna komponenta u slastičarskom i pekarskom zanatu.

Ali, kako savremena proizvodnja hrane sve više biva sumnjičena zbog negativnog utjecaja na okoliš i zbog tretmana životinja na farmama, pojavljuje se i sve veći broj alternativnih vrsta hrane… Jedna američka kompanija iz Californije tvrdi da je stvorila “biljno jaje” koje je čak bolje od pravog jajeta.


Za mnoge, doručak počinje u žičanim kavezima gdje koke/nosilje provedu najveći dio svojih života. Josh Tetrick iz kompanije Hampton Creek Foods govori:

Gledamo naš sistem prehrane i jednostavno mislimo da je to ludost. Mislimo da je to lose za okoliš. I mislimo da je to nezamislivo surovo prema životinjama.

Josh Tetrick je generalni direktor kompanije Hampton Creek Foods u San Franciscu. Uzgajati životinje samo radi hrane je loše i za okoliš i za potrošača. Umjesto toga on hranu uzgaja u laboratoriji.

Naša je ideja da iz formule za hranu potpuno eliminiramo životinje, da izbacimo kaveze i svu emisiju stakleničkih gasova., kaže Tetrick.

Tetrick i njegov tim su se, dakle, okrenuli nauci da bi kreirali ovo: biljni proizvod sa mnogim kvalitetima jajeta. Naprimjer, stvorili su jaje načinjeno od pasulja.

Kaže da ga se može peći, dobar je za kolače, a povezuje vodu i ulje za majonezu, baš kao i kokošje jaje.

Imamo biohemičare, nutricioniste i vrhunske kuhare koji svaki bogovetni dan provode u potrazi za biljkama koje zovemo “i bolje od jajeta“, koje ne samo da mogu zamijeniti jaje nego ga i prevazići., kaže Tetrick.

Tetrick dodaje da jaje-bez-jajeta nadmašuje konvencionalno jaje ne samo po cijeni (za oko 20 procenata je jeftinije), nego i time što reducira stakleničke gasove i eliminira potrebu za držanjem kokošaka u kavezima.

Ta perad je hranjena ogromnim količinama soje, ogromnim količinama kukuruza, što podrazumijeva i ogromne količine djubriva i ogromne količine nafte.

Tetrick kaže da je inspiraciju dobio tokom sedmogodišnjeg boravka u subsaharskoj Africi, gdje je iz prve ruke naučio o potrebi za samoodrživom i obnovljivom agrikulturom.

Tu leži budućnost hrane, uvjeren je on...

Želimo da stvorimo cjeloviti novi model koji će trenutni sistem prehrane učiniti prevazidjenim.

Njegov koncept je impresionirao milijardera Billa Gatesa toliko, da je ovaj otvorio svoju čekovnu knjižicu kako bi podržao projekat.

Premda neki mogu biti zabrinuti oko hrane iz laboratorije, Tetrick kaže da njegove biljke nisu uzgajane putem genetske modifikacije. No, to vjerovatno neće biti dovoljno da okonča vječitu raspravu o tome da li je starija kokoš ili ne-jaje.
XS
SM
MD
LG