Linkovi

Novi saziv kongresa - najraznovrsniji do sada


U Washingtonu je sa radom započeo novi saziv kongresa, sa istorijskom grupom novih zakonodavaca, od kojih mnogi nemaju nikakvo političko iskustvo. Ta rasno raznovrsna grupa je već postavile neke rekorde, među kojima je najveći broj žena izabranih u kongres, zatim prva izabrana muslimanka i Indijanka, prvi pripadnik specijalnih snaga američke vojske, takozvanih zelenih beretki, te najmlađa i najstarija izabrana kongresna predstavnica. Glas Amerike vas u novom serijalu vodi iza kulisa kako bi vidjeli izazove sa kojima će se ti zakonodavci suočiti tokom svoje prve godine. Naša novinarka Carolyn Presutti nam predstavlja dva nova predstavnika na Capitol Hillu.

Republikanac Pete Stuaber - profesionalni hokejaš, policijski šef, otac četvero djece. On je preokrenuo svoju oblast u Minnesoti od demokratske u republikansku.

Demokrata Katie Porter. Priznata profesorica prava u Kaliforniji, diplomac Harvarda i Yalea, samohrana majka troje djece. Bez političkog iskustva, ona je pobijedila dosadašnjeg republikanskog predstavnika.

Oboje su novi zakonodavci u američkom kongresu. Glas Amerike će ih pratiti cijelu prvu godinu u serijalu koji zovemo Uspon Capitol hillom.

Historijski, na tim mjestima su se obično nalazili muškarci bijelci. Ali novembarski izborni rezultati su 116 saziv kongresa učinili najraznolikijim u istoriji. Katie Porter je među najvećim procentom žena koje su izabrane, gotovo 24%.

Prvo pitanje na kojem želim raditi je reforma financiranja kampanja. To je prvi prijedlog zakona koji će se naći pred Zastupničkim domom, kaže Porterova.

Prvi prijedlog zakona bi bio onaj vezan za radna mjesta i ekonomiju, kako bi unaprijedili agendu koja se zalaže za rast i poslove, kaže Stauber.

Troje djece Katie Porter će ostati u Kaliforniji do kraja školske godine nakon čega će se preseliti u Washington.

Stauberova djeca će ostati u Minesori sa suprugom Jodi. Dok bude u Washingtonu, Stauber će dijeliti kuću sa još tri kongresmena.

Moja soba nije velika, i ima krevet na sprat za obitelj.


Ovi novi zakonodavci znaju da godina neće biti laka. Sa demokratama koji sada imaju kontrolu u Zastupničkom domu, Peter Stauber zna da će presjednik Donald Trump, čovjek koji je za njega provodio kampanju, biti meta istraga o ruskom miješanju i drugim pitanjima.

Ja ih ne mogu u tome zaustaviti, ako je to volja većine, ali ne mislim da je to volja američkog naroda, smatra on.

Sve do ovog trenutka, život ovih novih predstavnika je bio u magli. Veličina i lokacija njihovog ureda na Capitol hillu zavisi od broja izvučenog na lutriji.

Katie Porter je za boju svog ureda izabrala plavu.

Izbori su održani prije gotovo dva mjeseca, i utisci se još uvijek nisu slegli.

Titula kongresmena još uvijek zvuči nestvarno, barem meni, kaže Stauber.

Ljudi me pitaju ko sam, i kažem da sam profesorica prava, zagovornica prava potrošača, majka, a sada je ovo dodatni identitet o kojem moram misliti. To je prava promjena, kaže Porterova.

Ostaje da se vidi kako će se oni snaći u svojoj novoj ulozi, jer ćemo ih ponovo posjetiti za nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG