Linkovi

Analitičari predviđaju više stranačkih sučeljavanja u novom sazivu Kongresa


Analitičari predviđaju više stranačkih sučeljavanja u novom sazivu Kongresa
Analitičari predviđaju više stranačkih sučeljavanja u novom sazivu Kongresa

Analitičar Norman Orstein kaže kako činjenica da su umjereni demokrati i umjereni republikanci zamijenjeni borbenijim novim čelnicima znači da će politička klima u Washingtonu biti polariziranija i neprijateljskija

Većina analitičara se slaže s tim da je aktualni Kongres bio jedan od najproduktivnijih tijekom proteklog stoljeća u smislu usvajanja važnih zakonskih mjera. Međutim, mnogi stručnjaci se boje da će novi Kongres, čiji saziv počinje u siječnju, biti blokiran stranačkim političkim bitkama, što će znatno otežati posao zastupnicima da se bave s pitanjima s kojima je zemlja sučeljena.

Demokrati su izgubili većinu u Zastupničkom domu na izborima prošli mjesec, što znači da će najvjerojatnije republikanac John Boehner zamijeniti Nancy Pelosi na mjestu predsjedatelja ovog doma Kongresa. Demokrati zadržavaju tijesnu većinu u Senatu, što znači da će vlast biti podijeljena s demokratskim predsjednikom, Zastupničkim domom u kojem većinu imamu republikanci i sa Senatom u kojem su demokrati u većini.

Politički stručnjaci općenito se slažu da će ovaj kongres na odlasku ostati upamćen kao najproduktivniji u smislu usvajanja povijesnih zakonskih mjera, uključujući temeljitu reformu sustava zdravstvene zaštite i sveobuhvatnu reformu financijskih ustanova na Wall Streetu. S time se slaže i Norman Ornstein s Instituta American Enterprise.

Norman Ornstein: Možda je ironično ali 111. Kongres ostat će upamćen kao jedan od najproduktivnijih u smislu zakonodavnih postignuća - njihovoj temeljitosti, opsegu i spektru – našeg vremena i vjerojatno unutar dvadesetog stoljeća. Ovaj Kongres - koji naširoko kritiziraju Amerikanci, od kojih većina vjeruje da ništa nije učinjeno, a neki vjeruju da što god da je učinjeno nije dobro - može se bar usporediti s 89. zasjedanjem Kongresa koji je usvojio inicijativu predsjednika Johnsona poznatu kao "Great Society" - Izuzetno društvo.

Ornstein kaže da su glasači kaznili u studenome Demokratsku stranku zbog visoke stope neuposlenosti i zbog toga što mnogi Amerikanci imaju financijske probleme. Umjereni zastupnici iz obje stranke izgubili su svoja mjesta. A velik broj kandidata povezan s konzervativnim i libertarijanskim Pokretom čajanke, koji zagovara smanjivanje poreza i potrošnje, izabran je na njihova mjesta.

Jedan od njih je i budući republikanski kongresnik iz South Karoline Tim Scott koji kaže da će nova klasa zastupnika koji su po prvi put ušli u Kongres predstavljati silu promjene.

Tim Scott: Mislim, nema sumnje da kad se pojavimo s nove 83 osobe – što je jedna trećina republikanaca – imamo šansu da postignemo određeni efekt prilično brzo.

Analitičar Norman Orstein kaže kako činjenica da su umjereni demokrati i umjereni republikanci zamijenjeni borbenijim novim čelnicima znači da će politička klima u Washingtonu biti polariziranija i neprijateljskija.

Norman Ornstein: Nalazim se u Washingtonu 41 godinu i proučavam politiku Kongresa i nikad nisam vidio da je bilo tako loše. Bilo je mnogo puta da smo imalo ogromnu napetost – s postupkom opoziva predsjednika Nixona, imali smo postupak opoziva i Billa Clintona. Imali smo Vijetnamski rat, imali smo istragu afere Iran-kontra – razdoblja kad je vladala ogromna napetost između dvijustranaka. Ali ovo je jednostavno puno gore.

Politički analitičar David Hawkins, iz publikacije Congressional Quarterly, također ima mala očekivanja od Kongresa. On kaže kako će Zastupnički dom predvođen republikancima imati ogromne mogućnosti da se suprotstavlja predsjedniku Obami.

David Hawkins: Što stranka na vlasti može učiniti, ako joj se ne suprotstavlja druga strana, jest da nadgleda i drži na tihoj vatri administraciju. Imaju mogućnost subpoene, mogu provoditi mnoge istrage, mogu održavati mnoga saslušanja na koja mogu pozivati predsjednikove savjetnike i ministre na Capitol Hill i kritizirati ih pred kamerama. I mislim da ćemo puno od toga vidjeti tijekom sljedeće dvije godine, iako neće mnogo zakonskih mjera biti doneseno.

Predsjednik Obama već je pokazao da je spreman na kompromis s republikanskim zastupnicima tako što je pristao na produživanje poreskih olakšica za sve Amerikance, uključujući i one najbogatije. Međutim, to je razgnjevilo njegove kolege demokrate u Zastupničkom domu koji tvrde da je predsjednik žrtvovao temeljna stranačka načela. Analitičari kažu da će se predsjednik najvjerojatnije morati kretati vrlo tankom crtom u pokušaju da surađuje s novim podijeljenim Kongresom.

XS
SM
MD
LG