Linkovi

Od danas američki Kongres u novom sazivu


Danas su položili zakletvu novi članovi američkog Kongresa u novom sazivu, ali se predvodja da će rpblemi s kojima će se oni sučeliti biti već dobro poznati: veliki dug zemlje, te kontroverzni kontrola naoružanja i prijedlog reforme imigracionih zakona.

Novi saziv Kongresa, 113 - ti po redu, se odmah sečeljava sa problemom ograničenja na američki dug, koji sada iznosi 16 hiljada , 4 milijarde dolara .

Republikanska većina u Kongresu je ponovno izabrala kongresmena Johna Boehnera za predsjedavajućeg Zastupničkog doma, a prema američkom zakonu, da podsjetimo, to je druga po redu funkcija koja bi zauzela predsjednički položoaj, ako bi se nešto dogodilo predsjedniku, i podpredsjedniku Sjedinjenih Država.

Novi i ponovno izabrani senatori su položili zakletvu pred podpredsjednikom Joe Bidenom.

Zvaničnici američke vlade kažu da se računi zemlje mogu plaćati bez problema još dva mjeseca , ali će se potom trebati povisiti granica duga, ili će se zemlja sučeliti sa asituacijom bez presedana: nemanje novca, i kašnjenje u financijskim obavezama. . Predsjednik Obama je već rekao da ne namjerava raspravljati s Kongresom oko visine granice zaduživanja, jer smatra da se to automatski mora povećati, dok republikanski kongresmeni ističu da pitanje granice duga žele iskoristiti kao oružje u debati s predsjednikom oko toga da se smanji budžetska potrošnja.
Predsjednik Obama takodjer kaže da Kongresu namjerava poslati krajem ovog mjeseca svoj prijedlog oko kontrole naoružanja.

Inače, kao rezultat novembarskih izbora, sada je u amweričkom Kongresu nešto više demokrata, i u Senatu drže većinu, dok Republikanci i dalje kontroliraju Zastupnički dom Kongresa.
Iako demografski sastav Kongresa ostaje i dalje takav da su u većini muškarci - bijelci, novi članovi američkog zakonodavnog tijela su raznovrsni, i medju njima su 4 američka crnca, 10 Hispanika, pet Amerikanaca azijskog porijekla, i čak 24 žene.
XS
SM
MD
LG