Linkovi

Nevakcinisani bi mogli da plaćaju troškove liječenja u Australiji


Novi Južni Vels predlaže da protivnici vakcinacije sami plaćaju liječenje
Novi Južni Vels predlaže da protivnici vakcinacije sami plaćaju liječenje

Država Novi Južni Vels u Australiji predložila je da oni koji nisu primili vakcinu protiv kovida plaćaju troškove bolničkog liječenja. Mnogi politčari i ljekari su protiv ovog prijedloga i tvrde da zdravstvena njega u Australiji mora svakome da bude dostupna.

Ipak, zvaničnici Novog Južnog Velsa smatraju da su nevakcinisani pacijenti neodgovorni i da predstavljaju veliki trošak za poreske obveznike. Zato predlažu da sami plate svoje liječenje.

"U zdravstvenom sistemu već morate da liječite nevakcinisane koji su tu zato što su neodgovorni, i vakcinisane, kojima je istinski potrebna zdravstvena njega", rekao je ministar za transport Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot.

Članovi australijske federalne vlade su ipak skeptični prema ovom prijedlogu. Australijska medicinska asocijacija saopštila je da je prijedlog "neetičan", a možda nije ni u skladu sa zakonom.

Predsjednica australijskog Kraljevskog medicinskog koledža Karen Prajs kaže da će ovaj prijedlog pogoditi siromašnije ili manje obrazovane zajednice.

"Među nevakcinisanima je i veliki broj onih koji su nedovoljno informisani ili nemaju pristup vakcinama, i sa te strane ne bi bilo etički primijeniti ovakvav princip".

U Australiji je potpuno vakcinisano 90 odsto onih kojima su vakcine dostupne.

U Novom Južnom Velsu registrovano je 5.715 novozaraženih u jednom danu, što je rekord u Australiji od početka pandemije.

Zapadna Australija je prva koja je uvela obaveznu vakcinaciju za određene grupe stanovništva.

Za putovanje između država obavezan je negativan test.

XS
SM
MD
LG