Linkovi

Opada broj imigranata u Sjedinjene Države


Crkva Iglesia Evangelica Amigos u Las Vegasu, pribavlja namirnice za mnoge koji su se našli u ekonomskim teškoćama
Crkva Iglesia Evangelica Amigos u Las Vegasu, pribavlja namirnice za mnoge koji su se našli u ekonomskim teškoćama

Pew Hispanic Centar u posljednjem izvještaju navodi da je broj imigranata u Sjedinjene Države znatno opao zbog pojačane kontrole granica i teškoća u američkoj ekonomiji. Iz Las Vegasa imigranti, legalni i ilegalni, postepeno napuštaju američku saveznu državu Nevadu.

U crkvi u Las Vegasu, u kojoj se uglavnom govori španski jezik, mještani koji imaju ekonomskih teškoća dobiju besplatne namirnice.

Nezaposlenost u Las Vegasu se približava stopi od 15 procenata, što je više od 5 posto od nacionalnog prosjeka.

Nezaposlenost u Las Vegasu je dostigla blizu 15%
Nezaposlenost u Las Vegasu je dostigla blizu 15%

Pad tržišta kuća je jedan od razloga. Mnogi imigranti koji su ovdje došli da rade na gradjevinama su ostali bez posla. Uporedo sa tim i mnogi koji su radili u kockarnicama ostali su bez posla.

Gubitak posla naročito teško pada onima koji su radili na gradjevinama i često išli za poslom od države do države, kaže ekonomski analitičar Stephen Brown:

"Nažalost za ljude u toj oblasti teško je u cijeloj zemlji."

Članica crkve Iglesia Evangelica Amigos, Gloria Hernandez kaže da su se mnogi imigranti vratili kući:

"Mnogi su otišli, uglavnom u Meksiko. Mi smo mnogima pomogli, članovima crkve, ali i drugima koji su došli sa ulice, iz susjedstva, koji su izgubili posao, kuću, i vraćaju se u Meksiko."

Pad tržišta kuća je mnoge u oblasti gradjevinarstva ostavio bez posla
Pad tržišta kuća je mnoge u oblasti gradjevinarstva ostavio bez posla

Pew Hispanic Centar je izvjestio da je broj imigranata u Sjedinjene Države, u odnosu na rekordnih 12 miliona u 2007., opao za blizu jedan milion. Las Vegas je zabilježio pad od 50 hiljada.

Direktor Pew Hispanic Centra, Mark Hugo Lopez kaže da je pad u oblasti gradjevinske industrije mnoge obeshrabrio da dolaze:

"Takodjer, pojačana sigurnost na granicama otežava ulazak iligalnih imigranata. Sve su to razlozi zbog kojih sve veći broj ljudi odlučuje da ne dolazi u Sjedinjene Države, što objašnjava opadanje broja imigranata. Ali, sadašnje ekonomske teškoće prisiljavaju i mnoge koji su tu da odlaze."

Blizu 400 hiljada ilegalnih imigranata je deportovano 2009., mnogi u Mexico. Ciria Perez predvodi udruženje imigranata iz meksičke države Chihuahua. Ona kaže da su mnoge meksičke porodice sada razdvojene:

"Sada nalazimo mnogo razdvojenih porodica u kojima se jedan od roditelja vratio u Mexico, dok se drugi nastoji nositi sa nezaposlenošću, ostajući sa djecom, koja su rodjena u Sjedinjenim Državama."

Mnogi imigranti, bez obzira na ekononmske teškoće,i ostaju za dobrobit svoje djece koja su američki gradjani
Mnogi imigranti, bez obzira na ekononmske teškoće,i ostaju za dobrobit svoje djece koja su američki gradjani

Fermin Ramirez je predstavnik Las Vegasa u savjetodavnoj grupi Meksičke vlade, nazvanoj Institut za Meksikance u inostranstvu. On kaže da mnogi odlaze dobrovoljno:

"Umjesto da dolazimo ovdje, mi se vraćamo nazad jer nam je tamo bolje. Mi nemamo dokumenta, posao, prema tome možemo nazad u Mexico. Tako razmišljaju mnoge porodice."

Ali profesor prava na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu, Sylvia Lazos kaže da mnogi ilegalni imigranti i pored teškoća ostaju za dobrobit svoje djece koja su američki gradjani. Ona kaže da se, za njihovo dobro, nada skoroj imigracijskoj reformi:

"Mada se broj ilegalnih imigranata smanjuje, mi imamo veoma stabilnu populaciju prve generacije djece koja traži našu pažnju i brigu kako bi se mogli asimilirati i imati neku vrstu mogućnosti kakvu im želimo da bi bili uspješni u američkom životu."

Analitičari kažu da je meksička ekonomija tijesno povezana sa ekonomijom Sjedinjenih Država, i da obje zemlje čekaju oporavak.

XS
SM
MD
LG