Linkovi

Neuspješno lansiranje rakete od 3D štampanih dijelova


Gledaoci u parku u Cape Canaveralu, na Floridi, posmatraju lansiranje rakete Teran kompanije Relativity Space, 22. mart, 2023. (Foto:AP/Craig Bailey)
Gledaoci u parku u Cape Canaveralu, na Floridi, posmatraju lansiranje rakete Teran kompanije Relativity Space, 22. mart, 2023. (Foto:AP/Craig Bailey)

Raketa napravljena skoro u potpunosti od 3D štampanih dijelova i lansirana u srijedu uveče poletjela je uz pompu ali je pala poslije tri minuta leta, daleko od orbite.

Na probnom letu kompanije Relativity Space nije bilo ničega osim prvog kompanijinog metalnog 3D modela, napravljenog prije šest godina.

Startup kompanija je htjela da pošalje suvenir u 200 kilometara udaljenu orbitu na nekoliko dana, prije nego što ga obori kroz atmosferu, gdje bi izgorio zajedno sa gornjim dijelom rakete.

Kako se ispostavilo, prvi dio rakete je obavio svoj posao posijle uzlijetanja sa stanice svemirskih snaga Cape Canaveral i odvojio se po planu. Ali gornji dio se zapalio i zatim ugasio, nakon čega je pao u Atlantik.

To je bio treći pokušaj lansiranja sa nekadašnje lokacije za ispaljivanje vojnih raketa. Relativity Space je ranije ovog mjeseca bio na pola sekunde od polijetanja, gdje su se motori pokrenuli, ali i naglo ugasili prije lansiranja.

Iako se gornji dio pokvario i misija nije stigla do orbite "prva lansiranja su uvijek uzbudljiva i današnji let nije bio izuzetak“, izjavio je komentator lansiranja Relativity Spacea, Arwa Tizani Kelly poslije lansiranja u srijedu.

Većina rakete od 33 metra, uključujući njene motore, došla je iz velikih 3D štampača kompanije u Long Beachu, u Kaliforniji.

Iz kompanije Relativity Space su naveli da trodimenzionalni metalni dijelovi čine 85 odsto rakete, po imenu Teran. Veće verzije rakete će imati još više takvih dijelova i takođe će biti upotrebljive za više letova.

Druge svemirske kompanije također se oslanjaju na 3D štampanje, ali takvi dijelovi čine samo mali dio njihovih raketa.

Relativity Space je 2015. godine osnovao par mladih avio inženjera, a u međuvremenu je kompanija privukla je pažnju investitora.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG