Linkovi

Prve žrtve oborenog malezijskog aviona dovezene u Holandiju


Holandska zračna baza Eindhoven, 23. jula 2014
Holandska zračna baza Eindhoven, 23. jula 2014

Danas su u Holandiju stigli prvi ostaci žrtava oborenog malezijskog aviona , koji su nakon iskrcavanja iz aviona u jednostavnim drvenim kovčezima,u svečanoj i tužnoj ceremoniji odvezeni iz holandske zračne baze Eindhoven , na mjets agdje će se vršiti forenzički pregledi i identifikacija žrtava.

U Holandiji je proglašen dan žalosti, a prisutni na ceremoniji su prisustvovali holandski kralj
Willem-Alexander, kraljica Maxima i premijer Mark Rutte.

Na putu od aerodroma crni automobili sa kovčezima žrtava su bili pozdravljeni špalirom okupljenih holandskih gradjana duž cijele rute, a vozači na cestama su zaustavili vozila i izašli iz njih kako bi odali posljednju počast.

U medjuvremenu je ukrajinsko ministarstvo obrane saopćilo da su pro-ruski separatisti na istoku oborili dva ukrajinska borbena aviona. Za sada se ne zna sudbina pilota.

U isto vrijeme došlo je do konfuzije oko toga koliko je tijela iz oborenog aviona prikupljeno za transport u Holandiju. Pro ruski separatisti kažu da su predali 282 cijela tijela, i dijelove još 16 tijela, medjutim holandski forenzičari da su hladnjače u kojima su tijela bila smještena, sadržavale samo 200 žrtava.

Britanija je saopćila da je preuzela dvije crne kutije iz aviona na analizu.

U Moskvi je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da izvrši utjecaj na separatiste koji kontroliraju područje gdje je oboren avion, da omoguće punu istragu medjunarodnim timovima. Putin je medjutim dodao da će to biti nedovoljno ukkoliko vlada u Kijevu ne okonča neprijateljstva.

Zvaničnici američkih obavještajnih službi kažu da do sada nisu pronadjeni dokazi direktne ruske uključenosti u nesreću, i da se ne zna je li bilo ruskih vojnika na mjestu odakle je ispaljena raketa. Oni su dodali da je medjutim aktivna podrška Moskve separatistima stvorila uvjete koji su vodili fatalnom napadu.

XS
SM
MD
LG