Linkovi

Netanyahu: 'Posljednji trenutak za izravne pregovore između Izraela i Palestinaca'


Nakon susreta Obama-Netanyahu u Bijeloj kući obojica čelnika umanjivala su navode o postojanju napetosti u američko-izraelskim odnosima

U Bijeloj kući danas su se susreli predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu na razgovorima o izraelsko-palestinskim mirovnim nastojanjima i pitanjima regionalne sigurnosti. Premijer Netanyahu izjavio je nakon razgovora da je doša "posljednji trenutak" za izravne razgovore između Izraela i Palestinaca. Dodao je da postoji potreba za izravnim dijalogom ukoliko se želi "postići mir političkim sredstvima".

Predsjednik Obama je rekao da je izraelski čelnik ponovio svoju spremnost na "ozbiljne pregovore" s Palestincima. Predsjednik Obama je također rekao da je s izraelskim čelnikom razgovarao i o iranskom nuklearnom programu kao i izraelskom "napretku" u dopuštanju dostave veće količine pomoći za Pojas Gaze. Obojica čelnika umanjila su navode o postojanju napetosti u američko-izraelskim odnosima.

Posljednji posjet izraelskog čelnika Washigntonu bio je u ožujku ove godine neposredno nakon što je Izrael najavio izgradnju novih 1600 stambenih jedinca u istočnom Jeruzalemu. Taj susret dvojice čelnika nije bio fotografiran. Međutim, današnji susret prenosile su uživo kamere iz Bijele kuće, a američki predsjednik i izraelski premijer dali su i izjave za javnost nakon susreta.

Barack Obama i Benjamin Netanyahu trebali su se izvorno susresti 1. lipnja u Washingtonu, međutim gospodin Netanyahu je tad otkazao posjet zbog problema kod kuće kad je Izrael napao jednu flotilu koja je pokušala prekinuti blokadu Pojasa Gaze. Inače, palestinski predsjednik Mahmud Abbas odbija izravne pregovore sve dok Izrael ne obustavi izgradnju židovskih naselja na zemlji koju Palestinci žele uključiti u svoju buduću državu.

XS
SM
MD
LG