Linkovi

Netanyahu pod sve većim pritiskom zbog stradanja izraelskih vojnika i talaca


Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

Premijer Benjamin Netanyahu suočava se sa rastućom krizom nakon najgoreg dana stradanja izraelskih trupa u ratu u Gazi, kao i sve većim protestima zbog njegovog neuspjeha da vrati taoce.

Vojna strategija na palestinskoj teritoriji je pod intenzivnim ispitivanjem nakon smrti 24 vojnika u ponedjeljak, što je najveći jednodnevni gubitak Izraela od početka kopnene ofanzive u Gazi krajem oktobra.

Među poginulima je 21 rezervista, koji su stradali u jednom incidentu.

Incident, u kojem je raketna granata pogodila tenk i dvije zgrade koje su vojnici pokušavali dići u zrak, Netanyahu je ocijenio "katastrofom".

Emmanuel Navon, predavač na Univerzitetu u Tel Avivu, rekao je za AFP da gubici trupa "utiču na sve, jer skoro svako u zemlji ima sina ili brata ili rođaka [koji se bori u Gazi]".

U isto vrijeme, pojavile su se podjele u Netanyahuovom ratnom kabinetu nakon protesta u Tel Avivu i ispred njegove kuće u Jerusalimu, gdje su rođaci talaca u ponedjeljak organizovali skup uzvikujući "svi i sada" kako bi pozvali na povratak zarobljenika.

"Trenutno raspoloženje u ratnom kabinetu je veoma loše", rekla je Julia Elad-Strenger, predavačica na Univerzitetu Bar-Ilan u blizini Tel Aviva.

Netanyahuov nepokolebljiv zavjet da će eliminirati palestinsku militantnu grupu Hamas kao odgovor na teroristički napad 7. oktobra u kabinetu se sve više vidi kao nespojiv s vraćanjem talaca u Gazi, rekli su stručnjaci za AFP.

Dva člana ratnog kabineta od pet članova, Benny Gantz i Gadi Eisenkot, odbacili su Netanyahuov stav da će samo vojni pritisak na Hamas omogućiti povratak talaca, rekli su stručnjaci.

"Prema Netanyahuu, ne može biti pobjede ako Hamas ostane, prema Gantzu i Eisenkotu ne može biti pobjede sa izgubljenim taocima", rekao je Reuven Hazan, profesor političkih nauka na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Eisenkot, čiji je sin poginuo boreći se u Gazi, dao je intervju prošle sedmice u kojem se odvojio od Netanyahuove dugogodišnje pozicije.

"Nemoguće je vratiti taoce žive u bliskoj budućnosti bez dogovora [sa Hamasom]", rekao je on za izraelski kanal Channel 12.

Netanyahu je obećao "potpunu pobjedu" nad Hamasom kao odgovor na neviđeni napad njegovih boraca 7. oktobra koji je rezultirao smrću oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima AFP-a zasnovanim na zvaničnim izraelskim podacima.

Militanti su zarobili oko 250 talaca, a Izrael kaže da ih je oko 132 ostalo u opkoljenoj Gazi, uključujući tijela najmanje 28 mrtvih talaca, prema podacima AFP-a zasnovanim na izraelskim podacima.

Kao odgovor na napad, Izrael je pokrenuo nemilosrdnu ofanzivu u Gazi u kojoj je ubijeno najmanje 25.490 ljudi, od čega oko 70 posto žena, male djece i adolescenata, prema najnovijim podacima koje je u utorak objavilo Ministarstvo zdravlja Gaze.

Netanyahu je odbacio sugestije da bi njegova vlada trebala održati još jednu rundu pregovora s Hamasom kako bi postigla sličan sporazum onom postignutom u novembru koji je doveo do oslobađanja 80 izraelskih talaca.

U okviru tog sporazuma, uz posredovanje Katara, Sjedinjenih Država i Egipta, dogovorena je sedmodnevna humanitarna pauza koja je omogućila isporuku pomoći u Gazu, dok je stotine palestinskih zatvorenika oslobođeno u zamjenu za taoce.

Izraelski premijer udvostručio je svoje odbijanje da uđe u pregovore s Hamasom u nedjelju, rekavši: "Uvjeti koje traži Hamas pokazuju jednostavnu istinu: ne postoji zamjena za pobjedu."

Netanyahu je rekao da je Hamas postavio uslove za oslobađanje još talaca koji uključuju prekid rata, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i garancije da će grupa ostati na vlasti.

Stručnjaci su rekli da očekuju od izraelskog premijera da nastavi rat kao taktiku da ostane na vlasti, čak i dok raste pritisak da se promijeni kurs.

"Mislim da je donio odluku da nastavi ovaj rat i to ne samo zbog svojih političkih interesa, već je beskrajni rat općenito njegova strategija", rekao je Mairav Zonszein, viši analitičar Međunarodne krizne grupe.

XS
SM
MD
LG