Linkovi

Netanyahu iznio tri preduslova za mir u Gazi


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa vojnicima u sjevernom dijelu Gaze, 25. decembar 2023.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sa vojnicima u sjevernom dijelu Gaze, 25. decembar 2023.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti borbu u Gazi dok Hamas ne bude uništen, prkoseći globalnim pozivima na prekid vatre usred zabrinutosti da bi se sukob mogao proširiti i da će snage SAD-a i Irana ponovo napasti jedni druge.

Netanyahu, koji je u ponedjeljak posjetio izraelske trupe u sjevernoj Gazi, rekao je poslanicima iz njegove stranke Likud da je rat daleko od kraja i odbacio je ono što je naveo kao medijske spekulacije da bi njegova vlada mogla nazvati prekidom borbi.

Rekao je da Izrael neće uspjeti osloboditi svoje preostale taoce koje drži Hamas bez primjene vojnog pritiska.

"Ne stajemo. Rat će se nastaviti do kraja, dok ga ne završimo, ni manje ni više", Netanyahu.

U članku u Wall Street Journalu u ponedjeljak, Netanyahu je ponovio tri preduslova za mir: Hamas mora biti uništen, Gaza mora biti demilitarizirana, a palestinsko društvo mora biti deradikalizirano.

Uzvraćajući Hamasu zbog njegovog smrtonosnog prekograničnog divljanja 7. oktobra, Izrael je bio pod pritiskom svog najbližeg saveznika Sjedinjenih Država da prebaci operacije u Gazi na fazu nižeg intenziteta i smanji smrtnost civila.

Skoro 20.700 stanovnika Gaze ubijeno je, uključujući 250 u posljednja 24 sata, prema vlastima u Gazi kojom upravlja Hamas.

Američke snage našle su se na udaru militanata koje podržava Iran u Iraku i Siriji zbog podrške Washingtona Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U najnovijem incidentu, američka vojska je izvela uzvratne zračne napade u ponedjeljak u Iraku nakon što je u napadu dronovima iranskih militanata na američku bazu u Erbilu jedan američki vojnik ostao u kritičnom stanju, dok su dvojica ranjena, rekli su zvaničnici.

U zračnim napadima ubijen je "određeni broj militanata Kataib Hezbolaha" i uništeno više objekata koje koristi grupa, saopćila je američka vojska.

Hezbolah ima duboke veze s Hamasom i Islamskim džihadom, još jednom palestinskom frakcijom koju podržava Iran.

"Ovi udari imaju za cilj da pozovu na odgovornost one elemente koji su direktno odgovorni za napade na koalicione snage u Iraku i Siriji i smanje njihovu sposobnost da nastave napade. Uvijek ćemo štititi naše snage", rekao je general Michael Erik Kurilla, šef američke središnje komande, u izjava.

Američka vojska je bila napadnuta najmanje 100 puta u Iraku i Siriji od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, obično kombinacijom raketa i dronova.

Washington je sedmicama vršio pritisak na Izrael da preduzme dalje korake kako bi minimizirao civilnu štetu tako što će odrediti sigurna područja i očistiti humanitarne rute za bijeg ljudi. Ali broj mrtvih i dalje raste, a izraelske operacije su intenzivirane.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG