Linkovi

Netanjahuova supruga potpisala sporazum o priznanju krivice


Benjamin i Sara Netanjahu
Benjamin i Sara Netanjahu

Supruga premijera Izraela Sara Netanjahu potpisala je jutros sporazum o priznanju krivice s državnim tužiocima u slučaju koji se tiče optužbi o ilegalnom poručivanju jela za rezidenciju premijera.

Ona je time izbjegla optužnicu za prevaru, ali je priznala manje prestupe i platiće 15.000 dolara, uključujući 10.000 kazne, a ostalo će biti vraćeno državi, navode izraelski mediji.

Prije godinu dana ona i jedan zaposleni u rezidenciji su optuženi za prevaru i zloupotrebu poverenja za to što su potrošili 100.000 državnih fondova na jela iz skupih restorana iako je u rezidenciji bio kuhar.

U tom slučaju poručivanje jela nije dozvoljeno.

Sara Netanjahu i Ezra Saidof su navodno lažno predstavljali prisustvo kuhara od septemba 2010. do marta 2013. godine kako bi porudžbine plaćali iz državnih fondova. Saidof će platiti kaznu od 2.765 dolara.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je od početka nastojao da izbjegne suđenje, a pregovori su trajali mjesecima.

Optužbe protiv supruge Benjamina Netanjahua su odvojene od onih s kojim se on suočio, da je primao nelegalno skupe poklone od bogatih biznismena i nastojao da obezbjedi povoljno izvještavanje u dva medija u zamjenu za usluge.

Sara Netanjahu je bila osumnjičena u jednom od tih slučajeva ali tužioci nisu predložili da bude optužena.

Netanjahuovi su poricali da su bilo šta loše učinili, tvrdeći da su žrtve političkog "lova na vještice" koje predvode neprijateljski ljevičarski mediji i sudovi.

XS
SM
MD
LG