Linkovi

Netanjahu preuzeo dužnost na čelu ultra-desničarske vlade


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prisustvuje specijalnoj sjednici izraelskog parlamenta u Jerusalimu, 29. decembar, 2022. (Foto: Rojters /Amir Koen)
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu prisustvuje specijalnoj sjednici izraelskog parlamenta u Jerusalimu, 29. decembar, 2022. (Foto: Rojters /Amir Koen)

Benjamin Netanjahu je položio zakletvu u četvrtak, preuzimajući kormilo ultra-desničarske i najkonzervativnije verske vlade u istoriji Izraela, uz obećanje da će sprovesti politiku koja bi mogla da izazove domaću i regionalnu nestabilnost i otuđi najbliže saveznike zemlje.

Netanjahu je položio zakletvu odmah nakon što je parlament izglasao povjerenje novoj vladi. Riječ je o šestom mandatu Netanjahua, koji je time nastavio svoju dugu dominaciju nad izraelskom politikom.

Nova vlada Izraela obećala je da će dati prioritet proširenju naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, pružiti ogromne subvencije ultra-konzervativnim verskim saveznicima i pokrenuti sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema koja bi mogla da ugrozi demokratske institucije u zemlji. Planovi su izazvali oštro protivljenje širom izraelskog društva, uključujući vojsku, grupe za prava LGBTQ, poslovnu zajednicu i druge.

Netanjahu je izraelski premijer sa najdužim stažom, koji je bio na funkciji od 2009. do 2021. godine ali i tokom devedesetih godina. Prošle godine, poslije četiri kruga izbora, smijenila ga je koalicija od osam stranaka koje su se ujedinile u svom protivljenju njegovoj vladavini.

Uprkos političkom povratku, on se i dalje suočava sa suđenjima zbog prevara, kršenja poverenja i primanja mita u tri slučaja korupcije. On poriče sve optužbe, ističući da je žrtva "lova na vještice" koji su organizovali neprijateljski mediji, policija i tužioci.

Raznolika, ali krhka koalicija koja je srušila Netanjahua raspala se u junu, a Netanjahu i njegovi ultranacionalistički i ultraverski saveznici obezbijedili su jasnu parlamentarnu većinu na novembarskim izborima.

"Čujem neprestani plač opozicije oko kraja zemlje i demokratije“, rekao je Netanjahu u parlamentu uoči polaganje zakletve četvrtak popodne. Njegov govor su neprestano prekidali podsmješljivi komentari opozicionih lidera, koji su povremeno uzvikivali "slabo".

"Članovi opozicije: Izgubiti na izborima nije kraj demokratije, to je suština demokratije", rekao je on.

Netanjahuovu vladu čine tvrdokorna verska ultranacionalistička stranka, u kojoj dominiraju naseljenici sa Zapadne obale, dve ultra-ortodoksne stranke i njegova nacionalistička stranka Likud.

Njegovi saveznici insistiraju na drastičnim promjenama koje bi mogle otuđiti veliki dio izraelske javnosti, produbiti sukob sa Palestincima i poslati Izrael na rizičan put sukoba sa nekim od njegovih najbližih pristalica, uključujući Sjedinjene Države i jevrejsko-američku zajednicu.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je rekao da se raduje saradnji sa Netanjahuom i promovisanju regionalnog mira, uključujući između Izraelaca i Palestinaca, sa novom izraelskom vladom.

"Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju rješenje koje predviđa postojanje dvije države i da se protive politici koja ugrožava održivost toga ili je suprotna našim zajedničkim interesima i vrijednostima", naveo je Biden u saopštenju objavljenom iz Bijele kuće.

Prema platformi nove vlade, "jevrejski narod ima ekskluzivna i nepobitna prava" na cjelokupnom prostoru Izraela i palestinskim teritorijama, a obećava se i napredak u izgradnji naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. To uključuje legalizaciju desetina divljih naselja i obavezu da se anektira cijela teritorija, korak koji bi izazvao veliko međunarodno protivljenje zbog uništavanja preostalih nada za palestinsku državnost.

Prethodne administracije Netanjahua bile su snažni zagovornici izraelske izgradnje naselja na Zapadnoj obali, a to će, kako se očekuje, biti samo ubrzano pod novom vladom.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu 1967. godine, zajedno sa Gazom i istočnim Jerusalimom, teritorijama koje Palestinci traže za buduću državu. Izrael je izgradio desetine jevrejskih naselja u kojima živi oko 500,000 Izraelaca, pored oko 2,5 miliona Palestinaca.

Većina međunarodne zajednice smatra izraelska naselja na Zapadnoj obali ilegalnim i preprekom za mir sa Palestincima. Sjedinjene Države su već upozorile novu vladu da ne preduzima korake koji bi mogli dodatno da podriju nade za nezavisnu palestinsku državu.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće saopštio je u četvrtak da ne "podržava politiku koja ugrožava održivost rješenja dvije države ili je u suprotnosti sa našim zajedničkim interesima i vrijednostima".

"Mi podržavamo politiku koja unaprjeđuje bezbjednost i regionalnu integraciju Izraela, podržava rješenje o dvije države i vodi ka jednakim merama bezbjednosti, prosperiteta i slobode za Izraelce i Palestince", ističe se u saopštenju.

Nova izraelska vlada također je podstakla zabrinutost u vezi sa vraćanjem manjinskih i LGBTQ prava. Ispred parlamenta, nekoliko hiljada demonstranata mahalo je izraelskim i zastavama sa duginim bojama. "Ne želimo fašiste u Knesetu!", čulo se.

Ranije ove nedjelje, dva člana partije Religioznog cionizma saopštila su da će predložiti amandman na antidiskriminacioni zakon zemlje koji će omogućiti biznisima i ljekarskim ordinacijama da diskriminišu zajednicu LGBTQ na osnovu vjere. Međutim, Netanjahu je obećao da neće ugroziti prava pripadnika LGBTQ zajednice.

Netanjahuov lojalista Amir Ohana, koji je otvoreno gej, izabran je za predsjednika parlamenta dok su njegov partner i dvoje djece gledali iz publike. On im se obratio i obećao da će nova vlada poštovati sve. "Ovaj Kneset, pod vodstvom ovog predsjedavajućeg, neće povrijediti ni njih, ni bilo koje dijete ili bilo koju drugu porodicu", rekao je on.

Jair Lapid, odlazeći premijer koji će sada ponovo preuzeti ulogu lidera opozicije, izjavio je u parlamentu da predaje novoj vladi "zemlju u odličnom stanju, sa jakom ekonomijom, boljim odbrambenim sposobnostima, sa jednom od najboljih međunarodnih pozicija ikada".

"Pokušajte da to ne uništite. Vratićemo se uskoro ", rekao je Lapid.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG