Linkovi

Sukobi Palestinaca i Izraelaca zbog Trumpove odluke


Sukobi palestinskih demonstranata i izraelske vojske u Vitlejemu
Sukobi palestinskih demonstranata i izraelske vojske u Vitlejemu

Na zapadnoj obali i u Gazi u četvrtak su izbili sukobi palestinskih demonstranata i izraelskih vojnika, dan poslije odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela.

Na zapadnoj obali, demonstranti su bacali kamenice na izraelske snage i palili automobilske gume u Ramali, sjedištu palestinske vlade. Više ljudi je povrijeđeno.

U Vitlejemu, vojnici su ispalili suzavac na učesnike protesta i upotrijebili vodene topove, dok su u Gazi demonstranti palili postere sa Trumpovim i Netanyahuovim likom i američke i izraelske zastave.

Palestinci su zatvorili radnje i škole zbog generalnog štrajka, a lider Hamasa Ismail Haniyeh pozvao je na treću palestinsku oružanu pobunu protiv Izraelaca.

Izrael je već pojačao bezbjednosne mere na zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu i duž granice sa Gazom.

Trumpova odluka, donijeta u srijedu, izazvala je oštre reakcije arapskog svijeta, ali i američkih saveznika.

Stotine islamista protestovalu su u velikim pakistanskim gradovima, a teroristička organizacija Al-Shabaab pozvala je sve "muslimane na oružje i odbranu od cionističkih okupatora koje podržava Amerika".

Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da bi Trump trebalo da povuče svoju odluku da bi zaustavio "opasnu eskalaciju koja vodi do ekstremizma i stvara atmosferu pogodnu za terorizam".

Visoka predstavnica Evropske Unije Federica Mogherini rekla je da priznavanje Jerusalema "ima potencijal da nas vrati u vrijeme još mračnije od onog u kojem sad živimo".

Francuski predsednik Emmanuel Macron rekao je da bi status Jerusalema trebalo da bude dio izraelsko-palestinskih pregovora.

"Ne odobravam Trumpovu odluku", naglasio je Macron. Međutim, američki državni sekretar Rex Tillerson branio je taj potez tokom posjete Beču.

"Kao što je predsjednik rekao, priznanje Jerusalema je priznanje realnosti. Sve kancelarije izraelske vlade su već uglavnom u tom gradu i SAD priznaju realnost toga", rekao je Tillerson i podsjetio da je Trump rekao da će Washington podržati rješenje na principu dvije države, ako to dvije strane žele, i da se predsjednikovom odlukom ni na koji način ne finalizuje status Jerusalema.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da ne sumnja da će ostale zemlje slijediti primjer SAD i priznati Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i da će drugi da presele svoje ambasade u taj grad, kada to uradi Washington.

Izraelski premijer je dodao da je njegova vlada u kontaktu sa drugim državama, koje međutim nije imenovao u govoru u Ministarstvu inostranih poslova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG