Linkovi

Dan nakon saobraćajne nesreće u Sarajevu: Građani izašli na ulice, vozač napustio BiH


Građani Sarajeva na mjestu saobraćajne nesreće
Građani Sarajeva na mjestu saobraćajne nesreće

Nekoliko hiljada građana Sarajeva izašlo je na ulicu povodom saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije djevojke. Blokirali su glavnu saobraćajnicu na mjestu nesreće. Na ulice Bugojna izašli su i sugrađani preminule Selme.

Nezadovoljni su sigurnosnom situacijom. Poslije određenog vremena, dio građana se uputio u centar grada, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo.

Nesreća se dogodila sinoć oko 21.30 sati kod Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine (BiH), kada je vozač automobilom Golf 6 udario Selmu i Editu, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Jedna je preminula na mjestu nesreće, a druga u bolnici.

Vozač je pobjegao sa mjesta nesreće. Policija je saopćila da je od ranije poznat po prekršajima iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira i da je rano jutros prešao granicu sa Srbijom. Njegov identitet zvanično nije saopšten, dok mediji navode da je riječ o osumnjičenom 25-godišnjem Sanjinu Sefiću.

Policija je pronašla u Općini Novo Sarajevo Golf 6 „sa vidnim oštećenjima koja odgovaraju oštećenjima nastalim u ovoj saobraćajnoj nezgodi“.

Prvo okupljanje građana bilo je danas oko 11 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Nosili su natpise „Ostavke i smjene!“. Tokom dana su građani položili cvijeće na mjesto nesreće. Danas su protestnu šetnju održali građani Bosanske Krupe, odakle je Edita.

Brzina i alkohol

Podaci Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unustrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) pokazuju povećanje broja nesreća iz godine u godinu.

Prema podacima FUP-a, od 13.738 saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u prvih pola godine u Fedraciji BiH, nešto više od 88 posto se odnosi na naseljena mjesta.

FUP izvještaju za prvu polovinu ove godine navodi da je u FBiH poginulo je 79 osoba. Pored Kantona Sarajevu u kojem je poginulo 10 osoba, izdvajaju se još kantoni: Zeničko-dobojski, Tuzlanski i Unsko-sanski.

Analiza FUP-a pokazuje da je neprilagođena brzina je uzrok u 24 posto nesreća, dok je alkohol kao uzrok utvrđen u 508 slučajeva.

Prema podacima MUP-a RS, u prošloj godini u tom entitetu je poginulo150 osoba, a najviše u Banja Luci, Bijeljini i Doboju.

Policajci su tokom jučerašnjeg dana u Sarajevu za volanom registrovali 20 alkoholiziranih vozača i zabranili im dalju vožnju, dok je petero je vozilo bez saobraćajne dozvole.

XS
SM
MD
LG