Linkovi

Neslaganje među republikancima zbog podrške SAD Ukrajini


Guverner Floride Ron DeSantis pozdravlja ljude u gomili tokom događaja 10. marta 2023. u Davenportu, Ajova.
Guverner Floride Ron DeSantis pozdravlja ljude u gomili tokom događaja 10. marta 2023. u Davenportu, Ajova.

Raste razdor unutar Republikanske stranke oko stepena do kojeg bi Sjedinjene Države trebalo da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenim nastojanjima da protjeraju ruske snage koje pokušavaju zauzeti velike dijelove zemlje.

Dok ključni republikanci u Washingtonu i dalje u velikoj mjeri podržavaju napore SAD, koje su usmjerili desetine milijardi dolara u novcu i materijalu u Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022., glasovi neslaganja sve više se čuju.

Ove sedmice, guverner Floride Ron DeSantis postao je posljednji republikanac visokog profila koji je sugerirao da bi SAD trebale odustati od svoje podrške Ukrajini. Iako nije zvanično najavio svoju kandidaturu, očekuje se da će DeSantis tražiti republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

U ponedjeljak je voditelj Fox Newsa Tucker Carlson objavio tekst DeSantisovog odgovora na pitanje koje je voditelj poslao nekolicini potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata, pitajući o njihovim stavovima o ratu.

“Dok SAD imaju mnoge vitalne nacionalne interese – osiguranje naših granica, rješavanje krize spremnosti unutar naše vojske, postizanje energetske sigurnosti i nezavisnosti i provjeru ekonomske, kulturne i vojne moći Komunističke partije Kine – postaju sve više upletene u teritorijalni Spor između Ukrajine i Rusije nije jedan od njih”, napisao je DeSantis.

Guverner je opisao američku posvećenost Ukrajini kao "odvraćanje pažnje" od drugih ozbiljnih izazova, kritikovao je Bidenovu administraciju što je ponudila "blanko ček" Kijevu, i osudio politiku "promjene režima" prema Rusiji - nešto što Bajdenova administracija posebno ima rekao da se ne goni.

DeSantisovi komentari dobili su dovoljno pažnje da zaslužuju odgovor ukrajinske vlade. Oleg Nikolenko, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, označio je guvernera na Twitteru, napisavši: „Sigurni smo da kao bivši vojni oficir raspoređen u zonu borbenih dejstava, guverner @RonDeSantisFL zna razliku između 'spora' i rata. Pozivamo ga da posjeti Ukrajinu kako bi bolje razumio invaziju Rusije u punom obimu i prijetnje koje ona predstavlja interesima SAD-a.”

FILE - Former President Donald Trump speaks at a campaign event March 13, 2023, in Davenport, Iowa.
FILE - Former President Donald Trump speaks at a campaign event March 13, 2023, in Davenport, Iowa.

Trumpov stav

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je najavio da će se kandidovati za republikansku nominaciju sljedeće godine, ranije je izrazio ekstremni skepticizam u vezi sa umiješanošću SAD u Ukrajinu. Međutim, u odgovoru na Carlsona, on je bio nešto manje jasan u pogledu kontinuiranog finansiranja rata od strane SAD-a.

Rekao je da suprotstavljanje Rusiji u Ukrajini nije vitalni strateški interes za SAD. Međutim, iako je zahtijevao da evropske zemlje pruže veću finansijsku podršku Ukrajini — i da nadoknade SAD za dio onoga što je Washington pružio — činilo se da se donekle zaštitio kada je došlo do mogućnosti zatvaranja protoka sredstava.

„Recite Ukrajini da će od nas stizati malo više novca, osim AKO RUSIJA NE NASTAVI DA VODI RAT“, napisao je bivši predsjednik.

Trump je dalje pozvao na hitne pregovore o okončanju sukoba, istovremeno insistirajući na tome da se rat nikada ne bi dogodio da je on bio na vlasti i da bi mogao da postigne hitan mir.

“Da sam ja predsjednik, taj užasni rat bi se završio za 24 sata ili manje”, napisao je.

Ostali kandidati

Ostali deklarisani ili potencijalni republikanski predsjednički kandidati bili su više za nastavak podrške Ukrajini.

Nikki Haley, bivša guvernerka Južne Karoline koja je bila Trumpova ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama, rekla je tokom prošlonedjeljnog nastupa u Ajovi da je "imperativ" da se Ukrajini obezbijedi oprema koja joj je potrebna za odbranu.

FILE - Former South Carolina Gov. Nikki Haley, a candidate for the 2024 Republican presidential nomination, speaks during a campaign rally March 13, 2023, in Myrtle Beach, S.C.
FILE - Former South Carolina Gov. Nikki Haley, a candidate for the 2024 Republican presidential nomination, speaks during a campaign rally March 13, 2023, in Myrtle Beach, S.C.

“Ako pobijedimo u ovom ratu, ovo će poslati poruku Kini. Poslat će poruku Iranu. Poslat će poruku Koreji. To će poslati poruku Rusiji”, rekla je Hejli, koja je najavila svoju kandidaturu prošlog mjeseca. “Ako izgubimo ovaj rat, moramo vjerovati diktatorima na riječ. Rekli su da su Poljska i Baltik sljedeći, a vi gledate u svjetski rat.”

Bivši potpredsjednik Mike Pence, mogući kandidat za predsjednika, okarakterizirao je nastavak pomoći Ukrajini kao politiku koju bi podržao bivši predsjednik Ronald Reagan, republikanska ikona.

"Ovo nije američki rat. Ali ako Putin ne bude zaustavljen i suverena nacija Ukrajine ne bude brzo obnovljena, on će nastaviti da se kreće prema našim saveznicima u NATO-u, a Amerika bi tada bila pozvana da pošalje svoje", rekao je.

Kritika iz Washingtona

DeSantisovi komentari o Ukrajini izazvali su neslaganje i neke otvorene ukore visokih republikanaca u Kongresu.

U intervjuu za Politico u utorak, senator John Cornyn komentirao je DeSantisov stav.

"Uznemiren sam zbog toga. Mislim da je on pametan momak. Želim da saznam više o tome. Ali nadam se da se osjeća kao da ne mora da uzme tu liniju Tuckera Carlsona da bi bio konkurentan na predizborima", Cornyn rekao je. „Za nas je važno da nastavimo da podržavamo Ukrajince za sopstvenu bezbjednost.

Na Tviteru je senator Lindzi Grejem napisao: „Onima koji vjeruju da ruska ničim izazvana i varvarska invazija na Ukrajinu nije prioritet za Sjedinjene Države – mnogo toga propuštate.

Graham je uporedio one koji su pozivali na smanjenje podrške Ukrajini sa evropskim nacijama koje su ignorisale uspon Adolfa Hitlera 1930-ih.

"Posljednji put kada je neko u Evropi polagao pravo na tuđu zemlju i pokušao da je zauzme silom oružja, bio je pokušaj Adolfa Hitlera da izgradi Treći Rajh", napisao je. “Oni koji su pogrešno procijenili Hitlerove namjere utrli su put širem ratu i propustili mnoge prilike da ga rano zaustave.”

FILE - U.S. Sen. Marco Rubio, R-Fla., speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing, on Capitol Hill in Washington, Jan. 27, 2021.
FILE - U.S. Sen. Marco Rubio, R-Fla., speaks during a Senate Foreign Relations Committee hearing, on Capitol Hill in Washington, Jan. 27, 2021.

Činilo se da je senator Marco Rubio, iz DeSantisove matične države Floride, sugerirao da bi guvernerova pozicija mogla biti rezultat neiskustva u vanjskoj politici.

"Ne znam šta pokušava da uradi ili šta je cilj", rekao je Rubio u intervjuu sa konzervativnim voditeljem tok emisije Hjuom Hjuitom. “Očigledno, on se ne bavi svakodnevnom vanjskom politikom kao guverner.”

'Vrijeme će pokazati'

U razmjeni e-pošte s Glasom Amerike, Michael O’Hanlon, viši saradnik i direktor istraživanja vanjske politike na Brookings institutu, rekao je da ne vjeruje da DeSantisovi komentari o Ukrajini predstavljaju osjećaje većine izabranih republikanaca.

"Skeptičan sam da će GOP zaista prestati podržavati rat", napisao je O'Hanlon. “DeSantisov komentar ne ukazuje na centar gravitacije, a on čak nije ni u Kongresu. Vrijeme će pokazati."

Međutim, iako ga DeSantisov stav o ratu u Ukrajini možda neće staviti u glavni tok među republikancima na Capitol Hillu, čini se da ga mnogi republikanski glasači usvajaju kako se rat nastavlja, a američki troškovi na njega rastu.

"Republikanci postaju sve oprezniji prema programu Bidenove administracije za podršku Ukrajini", rekao je za VOA Carroll Doherty, direktor političkih istraživanja u istraživačkom centru Pew. Iako je naglasio da se većina republikanaca nije okrenula protiv rata, to je značajan postotak. „Republikanci su, u suštini, podeljeni po ovom pitanju“, rekao je on.

Pad podrške javnog mnijenja

Pew centar je sproveo anketu u martu 2022., mjesec dana nakon što je počela invazija Rusije u punom obimu. Rezultati su pokazali široku podršku za pomoć Ukrajini, pri čemu je 74% Amerikanaca reklo da je Bidenova administracija ili pružala pravu količinu pomoći, ili bi trebala pružiti više, uključujući 72% republikanaca i republikanaca orijentiranih ispitanika i 77% demokrata i Demokratski orijentisani ispitanici. Samo 7% ispitanika reklo je da SAD rade "previše", uključujući 9% republikanaca i 5% demokrata.

Od tada, postotak Amerikanaca koji kažu da su SAD dale "previše" pomoći Ukrajini stalno se povećavao, dostigavši 26% u januaru, posljednji put kada je Pew postavio pitanje. Međutim, rast je bio mnogo izraženiji među republikancima i nezavisnim republikancima, sa 40% onih koji su rekli da su SAD dale previše, u poređenju sa 15% demokrata i onih koji su skloni demokratama.

Procenat republikanaca i ljudi koji se oslanjaju na republikance koji izvještavaju da rat Rusije i Ukrajine vide kao prijetnju SAD-u se također dramatično promijenio, pao je sa 51% u martu 2022. na 29% u januaru 2023. godine. u cjelini, sa 50% na 35%, a za demokrate i ljude koji naginju demokratama, sa 50% na 43%.

Doherty je rekao da je oštra razlika između republikanskih i demokratskih stavova prema ratu zajednička karakteristika mnogih političkih anketa posljednjih godina.

"To vidite u mnogim, mnogim pitanjima, kada neko pitanje postane vrlo vidljivo ili postane suštinski političko pitanje", rekao je. „Stavovi su postali sve više polarizovani zbog pristrasnosti.”

XS
SM
MD
LG