Linkovi

Neredi u Francuskoj zbog policijskog ubistva tinejdžera, uhapšeno 667 osoba


U predgrađu Parisa, Nanterreu, paljeni su automobili, 29. juni 2023.
U predgrađu Parisa, Nanterreu, paljeni su automobili, 29. juni 2023.

U trodnevnim neredima u Francuskoj, koji su izbili nakon što je policija ubila tinejdžera, uhapšeno je ukupno 667 osoba. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je hitan krizni sastanak svog kabineta, drugi u dva dana.

U sukobima policije sa demonstrantima širom Francuske povrijeđene su stotine policajaca i uhapšene stotine građana, zgrade i vozila su zapaljeni, izlozi oštećeni, a autobusi prevrnuti.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin naredio je raspoređivanje 40.000 policajaca na ulice u pokušaju da uguši nemire. Potvrdio je na Twitteru da je uhapšeno 667 osoba.

Nasilje je izbilo u Marselluu, Lionu, Touluseu i Lilleu, kao i dijelovima Parisa, uključujući predgrađe radničke klase Nanterre, gdje je 17-godišnji Nahel M., alžirsko -marokanskog porijekla, ubijen pošto ga je policija zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja.

Macron je do sada isključivao mogućnost proglašenja vanrednog stanja.

Premijerka Elisabeth Borne nazvala je nasilje "nepodnošljivim i neoprostivim" i ponovila svoju podršku policiji i vatrogascima koji su "hrabro obavljali svoje dužnosti".

Ministar saobraćaja rekao je da će javni prevoz u regionu Pariza biti ozbiljno poremećen u petak i da ne isključuje prevremeno zatvaranje mreže. Dvanaest autobusa je zapaljeno i uništeno preko noći na sjeveru Parisa.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju brojne požare zapaljene širom zemlje, uključujući i zapaljen tramvaj u istočnom gradu Lionu.

U Nanterreu na zapadnoj periferiji Pariza, demonstranti su palili automobile, zabarikadirali ulice i gađali policiju nakon komemorativnog skupa za ubijenog tinejdžera.

Smrt Nahela M. podstakla je dugogodišnje pritužbe na policijsko nasilje i sistemski rasizam unutar policije.

Policajac, koji je prema riječima tužilaca priznao da je ispalio smrtonosni hitac u tinejdžera, u četvrtak je stavljen pod formalnu istragu zbog ubistva i nalazi se u pritvoru. Njegov advokat, međutim, tvrdi da nije htio da mu puca u grudi, već u nogu, i da nije namjeravao da ga ubije.

Marš demonstranata u predgrađu Parisa, Nanterreu, 29. jun 2023.
Marš demonstranata u predgrađu Parisa, Nanterreu, 29. jun 2023.

Ovi neredi su oživjeli sjećanja na 2005. godinu, kada su trajali tri nedjelje i primorali tadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca da proglasi vanredno stanje.

Talas nasilja je tada izbio u predgrađu Parisa i proširio se na ostatak Francuske, a razlog je bila smrt dvojice mladića koji su stradali od strujnog udara u trafo stanici, u koju su pobjegli da bi se sakrili od policije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG