Linkovi

Nepoznati autoportret Van Gogha otkriven na poleđini druge slike


Konzervatorica Lesley Stevenson pokazuje sliku pored rendgenskog snimka skrivenog Van Goghovog autoportreta.
Konzervatorica Lesley Stevenson pokazuje sliku pored rendgenskog snimka skrivenog Van Goghovog autoportreta.

Do sada nepoznati autoportret Vincenta Van Gogha otkriven je iza njegove druge slike, saopštila je u četvrtak Nacionalna galerija Škotske.

Autoportret je pronađen na pozadini Van Goghove slike "Glava seljanke", kada su stručnjaci u edinburškoj galeriji napravili rendgenski snimak platna uoči predstojeće izložbe.

Vjeruje se da je autoportret bio skriven više od stotinu godina, prekriven slojevima ljepila i kartona, kada je slika uramljena početkom 20. vijeka.

Poznato je da je Van Gogh, štedeći novac, okretao platna i slikao na drugoj strani.

Na portretu se vidi čovjek sa bradom i šeširom. Stručnjaci kažu da je odmah prepoznatljivo da je u pitanju sam umjetnik, i smatra se da je to jedan od njegovih ranijih radova. Lijevo uho se jasno vidi a poznato je da je Van Gogh sam sebi odsjekao uho 1888.

Frances Fowle, kustoskinja Nacionalne galerije Škotske, izjavila je da je otkriće "uzbudljivo."

"Ovakvi trenuci su izuzetno rijetki", rekla je. "Otkrili smo nepoznato djelo Vincenta Van Gogha, jednog od najznačajnijih i najpopularnijih umjetnika na svijetu."

Galerija kaže da njeni stručnjaci obavljaju analize kako da uklone ljepilo i karton a da ne oštete "Glavu seljanke". Posjetioci nove izložbe impresionista koja se otvara na Kraljevskoj škotskoj akademiji u Edinburghu mogu da vide rendgenski snimak autoportreta.

Izložba "Ukus za impresionizam" biće otvorena od 30. jula do 13. novembra.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG