Linkovi

Neočekivani pad njemačke ekonomije u četvrtom kvartalu


Njemačka, ekonomija
Njemačka, ekonomija

Njemačka privreda neočekivano je pala u četvrtom tromjesečju, pokazali su podaci u ponedjeljak, što je znak da najveća evropska privreda možda ulazi u mnogo predviđenu recesiju kao posljedica rata u Ukrajini.

Bruto domaći proizvod smanjen je za 0,2% na kvartalnom nivou u korigovanim terminima, saopštio je federalni zavod za statistiku.

Reutersova anketa analitičara predviđala je da će privreda stagnirati.

U prethodnom tromjesečju, njemačka ekonomija je blago porasla za 0,5% revidiranih naviše u odnosu na kvartal.

Smanjenje u četvrtom kvartalu znači da je recesija – koja se obično definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije – postala vjerovatnija, jer mnogi stručnjaci predviđaju da će se privreda smanjiti i u prvom kvartalu 2023. godine.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da se od proljeća očekuje poboljšanje situacije u Njemačkoj.

Njemačka vlada je prošle sedmice revidirala svoju ekonomsku prognozu za 2023. i sada predviđa rast BDP-a od 0,2%, u odnosu na jesenju prognozu pada od 0,4%.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG