Linkovi

Nemiri u Francuskoj zbog policijskog ubistva tinejdžera


Demonstranti bacaju kamenice na policiju u Nanterreu, predgrađu Parisa. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)
Demonstranti bacaju kamenice na policiju u Nanterreu, predgrađu Parisa. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokušava da suzbije sve veću krizu u zemlji, nakon što su tokom noći izbili nemiri širom Francuske zbog policijskog ubistva tinejdžera afričkog porijekla u jednom predgrađu Pariza.

Policija je tokom druge noći nemira uhapsila 180 osoba, rekao je ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin. Zbog smrti tinejdžera protestuje se u gradovima širom Francuske.

Macron je održao krizni sastanak sa ministrima zbog pucnjave, nakon kojeg je premijerka Elisabeth Borne odbacila pozive nekih političkih protivnika da se proglasi vanredno stanje.

Darmanin je rekao da će u četvrtak širom zemlje biti rasporođeno 40.000 policajaca - gotovo četvorostruko više nego prethodnog dana - uključujući 5.000 u području Pariza, da bi se suzbili nemiri.

Specijalne policijske snage u Nanterreu, predgrađu Parisa. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)
Specijalne policijske snage u Nanterreu, predgrađu Parisa. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)

"Odgovor države mora da bude izuzetno oštar", poručio je Darmanin iz jednog od gradova u kojem je zapaljeno nekoliko opštinskih zgrada.

Protesti su izbili nakon što je policija u Nanterreu ubila 17-godišnjaka, identifikovanog kao Nahel, nakon što ga je zaustavila u saobraćaju. Lokalni tužilac saopštio je da je odgovorni policajac pod istragom zbog ubistva. Prema francuskom pravnom sistemu, to znači da je optužen.

"Javni tužilac smatra da nisu bili ispunjeni pravni uslovi za upotrebu oružja", rekao je tužilac na konferenciji za novinare.

Incident se dogodio nakon što su organizacije za ljudska prava više puta ukazivale na na policijsko nasilje i sistemski rasizam u policijskim snagama u siromašnim, rasno pomiješanim predgrađima velikih francuskih gradova.

Protestni marš u Nantereru zbog ubistva tinejdžera. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)
Protestni marš u Nantereru zbog ubistva tinejdžera. (Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier)

Na maršu u Nanterreu zbog ubistva Nahela, učesnici su protestovali protiv, kako smatraju, kulture policijske nekažnjivosti i izostanka policijske reforme u zemlji u kojoj se često protestuje zbog postupaka policije.

Na protestu su se okupile hiljade, među kojima je bila i majka žrtve. Demonstranti su nosili bijele majce sa natpisom "Pravda za Nahela" i datumom njegove smrti.

Na snimku, objavljenom na društvenim mrežama, vide se dva policajca pored automobila, od kojih jedan puca iz blizine u tinejdžera dok se ovaj odvozi. Tinejdžer je ubrzo podlegao povredama.

Tužilac je naveo da je policajac koji je pucao istražiteljima rekao da je to uradio da bi spriječio tinejdžera da pobjegne, nakon što je napravio više saobraćajnih prekršaja, te da je strahovao za svoju i bezbjednost građana.

Tužilac je takođe saopštio da je žrtva od ranije bila poznata policiji zbog saobraćajnih prekršaja. Francuski predsjednik je u srijedu rekao da je ubistvo tinejdžera neoprostivo, ali je takođe osudio nemire.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG