Linkovi

Nema panike među Banjalučanima zbog koronavirusa


People in Banja Luka sitting in a cafe close to a school "Branko Ćopić", where coronavirus is detected
People in Banja Luka sitting in a cafe close to a school "Branko Ćopić", where coronavirus is detected

Uprkos vijesti da se u njihovom komšiluku pojavio prvi slučaj koronavirusa u BiH, mještani banjalučkog naselja Borik sunčan dan iskoristili su za šetnju i kafu.

Nekolicina roditelja dovela je svoju djecu na igralište koje se nalazi tačno preko puta dvorišta zatvorene osnovne škole „Branko Ćopić“. Za Glas Amerike kažu da nema potrebe za širenjem panike, redovno prate informacije, ali ne žele da im djeca cijeli dan provedu u kući.

„Plašimo se svakako, ali moramo djecu izvesti na svjež zrak, bolje nego da budu u kući. Ne treba stvarati paniku. Svjesni smo već neko vrijeme da treba da budemo na oprezu i da nađemo načine kako da se zaštitimo“, kaže jedan od roditelja.

Dječije graje danas nema ni u vrtiću „Plavi čuperak“ koji se nalazi uz samo dvorište OŠ „Branko Ćopić“, dok lokalne prodavnice i kafići rade normalno.

Children daycare facility, near to a school where coronavirus is detected is closed
Children daycare facility, near to a school where coronavirus is detected is closed

„Mislim da na oprezu treba da budu stariji ljude i oni koji već imaju određene zdravstvene komplikacije. Smatram da je najvažnija preventiva i redovna higijena i da u tom smislu treba apelovati na građane“, kaže Marko Maksimović, student medicine, koji svoju prvu jutarnju kafu pije u bašti kafića u naselju Borik.

Prema njegovim riječima, mještani naselja Borik zasad nisu uplašeni, normalno obavljaju redovne aktivnosti, ali prate informacije o daljem razvoju situacije.

Građani moraju biti svjesni da nema mjesta panici, dva potvrđena slučaja ne predstavljaju epidemiju.
Branislav Zeljković, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

„Njihova klinička slika je jako blaga, odnosno oni su bez simptoma i objektivno se jako dobro osjećaju", naglasio je Zeljković.

Da nema razloga za uznemirenost ili paniku građana potvrdio je i Gradski štab za vanredne situacije. Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da za sada nema potrebe za otkazivanje ili pomjeranje javnih aktivnosti, jer je riječ o jednoj porodici i preventivnim mjerama u jednoj školi.

On je na sjednici Gradskog štaba naglasio da je dogovoren niz mjera i aktivnosti, ističući da od danas počinje pojačana kampanja informisanja javnosti plakatima i radio-spotovima radi upoznavanja građana o postupanju.

"Primarno su potrebne pojačane higijenske mjere, pranje ruku, dezinfekcije domaćinstava, ustanova i drugih lokacija, a naložene su i mjere higijene u javnom prevozu, kao i inspekcijski nadzor i mjere", naveo je Radojičić i dodao da će Štab nastaviti zasjedanje, a republički organi pratiti da li postoji potreba za nekim drugim mjerama.

Direktorica Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović upozorila je građane da bez prijeke potrebe ne treba da dolaze u ambulante porodične medicine.

Kontakt sa porodičnim ljekarom treba da uspostave telefonom kako se ne bi širila infekcija sezonskog gripa ili moguća infekcija virusom korona.
Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja u Banja Luci

Preporuke zdravstvenim ustanovama i drugim relevantnim institucijama u vezi sa nadzorom i kontrolom pojave virusa korona izdali su Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u skladu sa uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG