Linkovi

Nema novih podvarijanti virusa nakon okončanja politike nultog Covida u Kini


Arhiv - Zdravstvena radnica uzima uzorak za testiranje na prisustvo Covida 19, Kina, 23. decembar 2022.
Arhiv - Zdravstvena radnica uzima uzorak za testiranje na prisustvo Covida 19, Kina, 23. decembar 2022.

U Pekingu se nije pojavila nijedna nova varijanta Covida 19 u nedjeljama nakon što je Kina krajem prošle godine okončala svoju politiku nultog Covida 19, pokazala je nova studija u srijedu.

Kina se suočila sa eksplozijom infekcija nakon što je početkom decembra počela da ukida svoje stroge pandemijske mjere, što je izazvalo strahove da bi najmnogoljudnija zemlja svijeta mogla da postane plodno tlo za nove, prenosive ili teže sojeve.

Više desetina zemalja je odmah uvelo nova ograničenja putnicima iz Kine, također navodeći nedostatak transparentnosti o razmjerama epidemije, što je izazvalo gnjev Pekinga.

Ali nova studija kineskih istraživača, koja je analizirala 413 uzoraka iz Pekinga sekvenciranih između 14. novembra i 20. decembra, kaže da "nema dokaza da su se pojavile nove varijante" u to vrijeme.

Umjesto toga, više od 90 odsto slučajeva bile su BF.7 i BA5.2, omicron podvarijante koje su već bile prisutne u Kini i koje su prestigle više prenosivih podvarijanti u zapadnim zemljama.

BF.7 čini tri četvrtine uzoraka, dok je više od 15 odsto bilo BA5.2, prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet.

Wolfgang Preiser i Tongai Maponga, virolozi sa južnoafričkog univerziteta Stellenbosch, koji nisu uključeni u istraživanje, upozorili su da je ono obuhvatilo samo nekoliko nedelja nakon što je Kina ukinula svoje mjere nultog Covida.

"Ako bi se novi sojevi pojavili tokom naleta, studija je vjerovatno bila sprovedena prerano da ih pronađe", rekli su u komentaru u Lansetu.

Kina je također dramatično smanjila svoje testiranje, što bi potencijalno uticalo na rezultate, koji takođe pokrivaju samo Peking, a ne cijelu zemlju, dodaju oni.

Međutim, virolozi su pozdravili "prijeko potrebne podatke iz Kine".

XS
SM
MD
LG