Linkovi

Nelson: Građani da traže odgovornost, reformisati VSTV kako bi se vratio kredibilitet pravosuđu


Sarajevo: Obilježavanje Dana borbe protiv korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Sarajevo: Obilježavanje Dana borbe protiv korupcije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson pozvao je danas bosanskohercegovačke građane da traže odgovornost za novac koji se potroši u BiH, podcrtavajući važnost angažmana svih ključnih aktera u borbi protiv korupcije, a u kontekstu iskustava o tome šta Vlada SAD-a čini na tom planu, prenosi RSE.

Nelson je, istovremeno, pozvao Parlament BiH i novo Vijeće ministara BiH da rade na reformi Visokog sudskog i tužlačkog vijeća kako bi se vratio integritet i kredibilitet pravosuđu BiH.

Američka ambasada u BiH tvitala je da vlada SAD podržava sve one koji se bore protiv korupcije i rade na iskorjenjivanju ovog problema dok je Ambasador Nelson objavio novi blog posvećen ovoj temi.

Britanski ambasador u BiH tvittao je da pravni okvir za borbu protiv korupcije postoji ali nema njegove provedbe.

U vrijeme dok se u zgradi Parlamenta BiH formalno obilježavao Dan borbe protiv korupcije ispred zgrade su se okupili aktivisti nevladinih organizacija i građani tražeći konkretnije korake za zaustavljanje korupcije koja je zarobila državu. Marš protiv korupcije organizovala je Antikorupcijska mreža nevladinih organizacija u BiH.

Sarajevo - Protest on International Anti-Corruption Day
Sarajevo - Protest on International Anti-Corruption Day

XS
SM
MD
LG