Linkovi

Neke bolnice u SAD pune nevakcinisanih kovid pacijenata, pa trpe drugi bolesnici


Oboljeli od kovida u bolnici u Luizijani
Oboljeli od kovida u bolnici u Luizijani

Zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa, bolnice u pojedinim dijelovima SAD su preplavljene kovid pacijentima i ne mogu da liječe ostale bolesnike, kazala je direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Doktorka Rošel Valenski je za televiziju CBS News rekla da su zdravstvene ustanove u nekim dijelovima SAD "u jako teškoj situaciji".

"Ponestaje im kreveta. Drugi bolesnici ne mogu da dobiju adekvatnu pomoć ako, recimo, dožive saobraćajnu nesreću ili srčani udar. Zato se trudimo da u područjima gdje ima puno oboljelih, nagovorimo ljude da se vakcinišu. Nevakcinisani imaju 10 puta veće šanse da završe u bolnici od onih koji su primili vakcinu".

Valenski je naglasila da su "bolnice pune nevakcinisanih ljudi".

Prije tri mjeseca je djelovalo da su SAD na putu da kontrolišu širenje koronavirusa, ali je delta soj iskomplikovao stvari i doveo do porasta broja novozaraženih i umrlih. Dnevno oboli između 120 i 160 hiljada ljudi, a umre oko 2.000 u prosjeku.

Iako je u Americi vakcinisano više od 183 miliona ljudi, 70 miliona odbija vakcinu.

Prema podacima univerziteta Džons Hopkins, u svijetu je ukupno dato više od šest milijardi vakcina, tačnije 6,6 milijardi ljudi je primilo barem jednu dozu vakcine.

U SAD i drugim zemljama u svijetu dostupne su i treće, booste doze vakcina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG