Linkovi

Neizvjesnost oko otvaranja škola u SAD


FILE - In this June 10, 2020, file photo, Olivia Chan's father helps her with a new mask she received during a graduation ceremony for her Pre-K class in front of Bradford School in Jersey City, N.J. (AP Photo/Seth Wenig, File)
FILE - In this June 10, 2020, file photo, Olivia Chan's father helps her with a new mask she received during a graduation ceremony for her Pre-K class in front of Bradford School in Jersey City, N.J. (AP Photo/Seth Wenig, File)

Nakon prošlosedmičnog pritiska na visokoškolske ustanove da se otvore ili će njihovi strani studenti biti poslani kući, administracija Donalda Trumpa poziva lokalne vlasti da otvore škole i na povratak učenika u učionice iako stručnjaci upozoravaju na veliki rizik naročito jer broj zaraženih od korona virusa i dalje raste, pišu svjetski mediji.

Smjernice internog dokumenta

Dok Trump i njegova administracija traže da se nastavnici i učenici vrate u učionice, stručnjaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozoravaju da će otvaranje škola i univerziteta biti "najveći rizik" za širenje korona virusa, ukazuje New York Times ističući kako rasprava o tome dolazi u vrijeme kada se virus najbržim tempom širi širom zemlje.

List navodi da je došao do internog dokumenta CDC-a na 69 stranica koji je namijenjen saveznim timovima za javno zdravstvo raspoređenim u žarišnim područjima kako bi pomogli lokalnim zdravstvenim službenicima da se izbore sa epidemijom. "Najmanji rizik" za studente i nastavnike, kažu smjernice, bio bi da pohađaju online nastavu.

Dokument je, ističe New York Times, objavljen u prvoj polovini jula dok je Trump kritikovao smjernice CDC-a te je skupa s potpredsjednikom Mikeom Penceom i ministricom obrazovanja Betsy DeVos pojačao pritisak na škole da se do jeseni u potpunosti otvore. Nasuprot njihovoj viziji, ukazuje list, u dokumentu se izričito kaže da odluka savezne vlade ne bi trebala prevladati nad ocjenom lokalnih vlasti već da ona mora odgovarati potrebama svake zajednice.

Iako je materijali uglavnom kompilacija CDC dokumenata koji su već objavljeni na internetu, oni uključuju planove za ponovno otvaranje koje su sačinile države, okruzi i pojedine škole i univerziteti, od kojih mnogi, navodi se u dokumentu, imaju "vidljivih nedostataka".

Grupe koje predstavljaju obrazovni kadar pohvalile su dokument, rekavši da bi nakon višemjesečnih oprečnih poruka savezne vlade, uključivanje posebnih planova moglo poslužiti kao uputa školama i porodicama u snalaženju u neizvjesnosti koju će donijeti jesen.

Nije jasno je li američki predsjednik gledao dokument CDC-a niti koliko će toga ostati u dokumentu nakon dovršetka novih smjernica koje je Pens najavio za ovu sedmicu, rekavši da administracija ne želi da upute budu "previše stroge". Ono što je jasno, ističe New York Times, jeste da federalni zdravstveni stručnjaci koriste mapu puta koja se uveliko razlikuje od onoga što je Trump želio.

List također napominje da je prošle sedmice administracija najavila da će se strani studenti čiji su fakulteti organizovali predavanja putem interneta morati prebaciti u ustanove koje nude predavanja unutar učionica ili napustiti zemlju.

Smjernice ‘stroge’ i ‘skupe’

Otkrivanje internih dokumenata SDC koje upozoravaju da je potpuno otvaranje škola "najveći rizik" za širenje korona virusa dolazi u vrijeme kada raste broj slučajeva naročito na jugu SAD, gdje u mnogim četvrtima školska godina treba početi za samo nekoliko sedmica, ističe CNN.

Tramp je kritikovao smjernice CDC-a kao "vrlo teške" i "skupe" a na Twitteru je 10. jula napisao da škole "moraju biti otvorene na jesen" tvrdeći da je online učenje "grozno" u poređenju s učenjem u školi ili na fakultetu.

Američki predsjednik je također zaprijetio da će smanjiti savezno finansiranje škola i univerziteta koji se ne budu otvorili, iako nema ovlasti da to učini. CNN napominje da većina finansiranja javnih škola - oko 90 odsto - dolazi od saveznih državnih i lokalnih uprava, dok federalna sredstva idu u korist učenika koji su u nepovoljnom položaju, s malim primanjima i specijalnim obrazovanjem.

Iako je Pens nakon prošlosedmičnog sastanka radne grupe Bijele kuće najavio da će CDC izdati nove smjernice o ponovnom otvaranju škola, direktor CDC-a dr. Robert Redfield i član radne grupe je kasnije u intervjuima za medije insistirao da agencija neće objavljivati nove smjernice niti mijenjati postojeće. Pojasnio je kako ih Centar planira proširiti izdavanjem dodatnih dokumenata i alata koji se odnose na ponovno otvaranje škola.

CDC smjernice za škole potiču higijenu, upotrebu platnenih maski za lice i boravak u kući kad je to prikladno. Također predlažu postepeno planiranje, pomoćni plan osoblja, izmijenjene rasporede sjedenja kako bi se omogućilo fizičko distanciranje, fizičke prepreke i zatvaranje zajedničkih prostorija, dodaje CNN.

Nepovjerenje javnosti

Sve dok se Trumpovo planiranje sigurnih škola sastoji od tweeta, predsjednik vjerojatno neće uvjeriti nekoliko krucijalnih biračkih odbora – direktore škola, nastavnike i roditelje – kako insistirajući na ponovnom otvaranju škola misli o njihovim najboljim interesima, ocjenjuje Bloombergov urednik rubrike ‘Mišljenja’ Francis Wilkinson.

Američka javnost uglavnom ne vjeruje u siguran povratak djece i osoblja u škole, napisao je Bloombergov urednik pozivajući se na nekoliko anketa iz prethodnog perioda.

Istraživanje koje je prošle sedmice objavilo Nacionalno udruženje direktora srednjih škola pokazuje da je samo 12,4 odsto direktora škola "izuzetno sigurno" u sposobnost svoje škole ili okruga da "očuvaju zdravlje osoblja i učenika" ako se škola otvori na jesen. Više od trećine od 1.450 direktora koji su odgovorili na anketu izvijestili su da se osjećaju pomalo nesigurno ili da uopšte nisu sigurni.

Direktori i zdravstveni službenici nisu jedini kojima nedostaje samopouzdanja, ističe Wilkinson napominjući kako je istraživanje USA Today u maju pokazalo da je gotovo petina nastavnog kadra rekla da će napustiti svoj posao ako se škole ponovo otvore, dok je 97 odsto nastavnika kazalo da očekuju poteškoće u provođenju fizičke distance među studentima. Prema uporednom istraživanju USA Today/Ipsos provedenom u maju, 59 odsto roditelja izjavilo je da će u slučaju otvaranja škola na jesen njihova djeca vjerovatno nastaviti učenje kod kuće.

Manjak povjerenja u školske prostore ogleda se u nedostatku povjerenja u predsjednika, ocjenjuje Wilkinson dodajući kako je 41 odsto ispitanika prošlog mjeseca u anketi istraživačkog centra Pew izjavilo kako su sigurni ili pomalo uvjereni da se Trump može nositi s "uticajem epidemije korona virusa na javno zdravlje".

Sigurno je da milioni roditelja očajnički žele poslati svoju djecu u školu, a mnogi učitelji i administratori jednako očajnički žele ponovo započeti svoj rad. Bez sumnje, mnogi bi prihvatili bilo šta što nalikuje koherentnom planu Bijele kuće ali, zaključuje urednik Bloomberga, takav plan ne postoji.

Primjeri evropskih zemalja

Trump je pojačao pritisak na državne i lokalne vlasti na ponovno otvaranje škola pozivajući se na primjere drugih zemalja, uključujući Njemačku, Dansku, Norvešku i Švedsku koje krajem ljeta najavljuju normalan povratak u škole naročito nakon rasprava o mogućim poremećajima u obrazovanju djeteta i troškova skrbi za roditelje koji se vraćaju na posao, piše Washington Post.

Očekuje se da će se u većini evropskih zemalja učenici vratiti na nastavu - Belgija, Britanija, Francuska i Italija imaju planove za ponovno otvaranje škola u septembru. Danska je zatvorila škole 11. marta, ali je samo mjesec dana kasnije postala prva zemlja u Evropi koja ih je ponovo otvorila, a gotovo sve osnovne škole funkcionisale su do 20. aprila. U Švedskoj se nastava za djecu mladu od 16 godina nikada nije prekidala.

Njemačka pokrajinska ministarstva obrazovanja postigla su u junu sporazum kojim bi se učenici trebali vratiti u učionice na početku nove školske godine, usalgasivši pravilo o minimalnom razmaku od metar i po između učenika u učionicama, pravilo koje je onemogućilo nastavu u punom kapacitetu prije ljetnih odmora.

Iako nastavak usavršavanja osoba može pomoći da obrazovanje djece nastavi i roditeljima omogući rad, to također predstavlja mnogo problema kako ograničiti širenje korona virusa. Neke su škole napredovale nalažući sigurnosnu opremu poput maski za lice, sredstava za dezinfekciju i stolova, ali nisu sve zemlje bile u mogućnosti provesti ove mjere. Ostali su ograničili veličine razreda ili su dopustili da se na nastavu isprva vrate samo maturanti.

Širenje korona virusa ranije ove godine prisililo je više od 1,5 milijardi učenika na užurbano provedene eksperimente u učenju od kuće. Iako su se neki učenici širom svijeta počeli vraćati u učionicu u maju, više od milijardu učenika i dalje je pod uticajem mjera zatvaranja, pokazuju podaci koje je prikupila Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG