Linkovi

Neizvjesno usvajanje zakona o imigraciji u donjem domu Kongresa


Grupa imigranata iz Centralne Amerike fotografisana u Tihuani, Meksiku, prije ulaska u SAD
Grupa imigranata iz Centralne Amerike fotografisana u Tihuani, Meksiku, prije ulaska u SAD

Prijedlozi obuhvataju i strožije mjere, kao i one koje su kompromisno rješenje između konzervativnih i umjerenih republikanaca.

Predsjednik Tramp je na Tviteru napisao da je skeptičan u vezi sa glasanjem o imigraciji u donjem domu, za šta je okrivio demokrate.

“Šta vrijedi što je Predstavnički dom pripremio dobar prijedlog zakona o imigraciji kada im fali devet glasova demokrata u Senatu, a demokrate samo žele da opstruišu jer misle da im to donosi poene pred kongresne izbore. Republikanci se moraju osloboditi glupog pravila filibaster (pravo na neograničenu raspravu kojim se odlaže glasanje o nekom pitanju) – to vas ubija!

Kompromisno rješenje podrazumjeva da deca i roditelji imigranti, koji ilegalno pređu granicu, budu pritvoreni zajedno. Prijedlog obuhvata i 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom koji predsjednik Tramp obećava od kampanje. Mijenja se i lutrija za zelenu kartu u sistem useljavanja u SAD na osnovu zasluga i rješava se pitanje statusa imigranata koji su u SAD dovedeni kao djeca (DACA).

Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa. Lideri partije, uključujući i predsjednika Trampa i predsjedavajućeg Predstavničkog doma Pola Rajana lobirali su kod kongresmena da dobiju podršku za svoje zakonske prijedloge.

Predsjednik Tramp je potpisao uredbu kojom je okončao svoju politiku razdvajanja porodica, čemu su prethodili žestoki napadi republikanaca i demokrata koji su takvu politiku ocenili kao “nehumanu”. Ta uredba je stupila na snagu odmah. Džin Hamilton, savjetnik sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa rekao je za sada nadležni imaju pravo da “porodice drže zajedno u pritvoru do 20 dana”. Za duže zadržavanje, objasnio je Hamilton, od “kritične važnosti” je da sudija Doli Dži iz suda distrikta centralne Kalifornije donese presudu.

Trampova uredba podrazumjeva da će Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost, sa nekim izuzecima, biti nadležan za zadžavanje porodica dok se ne odluči o njihvohom illegalnom ulasku u SAD i statusu. Takođe se Sekretarijatu za odbranu daje nalog da obezbijedi ili sagradi objekte za smještaj porodica.

Predsjednik je naglasio da se uredbom ne prekida politika “nulte tolerancije” prema ilegalnim imigrantima i da će svi koji ilegalno pokušaju da uđu u SAD biti krivično gonjeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG