Linkovi

Teach for America popunjava manjak nastavnika


Teach for America popunjava manjak nastavnika
Teach for America popunjava manjak nastavnika

Neprofitna organizacija Teach for America bori se protiv nedovoljnog broja nastavnika

Zbog nedovoljnog broja nastavnika u Sjedinjenim Državama postalo je još teže dobiti ih da rade u siromašnim gradskim četvrtima. Neprofitna organizacija Teach for America, međutim, odlučila je pomoći popuniti taj manjak – putem upošljavanja tek diplomiranih studenata i mladih stručnjaka na dvije godine.

Natasha Alford nije bila zadovoljna s poslom u jednoj investicijskoj kompaniji. Željela je raditi nešto što je direktnije vezano za kvalitetu života drugih, poput učiteljice. No, budući da nije završila nikakvu pedagošku školu, nije imala na osnovu čega poslati molbu za to radno mjesto. Međutim, ona kaže da joj je organizacija Teach for America pomogla da to ostvari: "Imala sam prilike vidjeti kako su nastavnici uposleni preko Teach for America poboljšali sposobnost čitanja i opći akademski uspjeh svojih učenika u dvije ili tri godine. Tada mi je bilo jasno da čak i bez tradicionalnog obrazovanja mogu raditi kao nastavnica za Teach for America. Shvatila sam da mi je to najbrži put do učionice".

Natasha Alford predaje engleski jezik i književnost u jednoj subvencioniranoj privatnoj školi u Washingtonu. Ona je jedna od devet tisuća nastavnika koje je uposlila organizacija Teach for America u više od 40 ruralnih i siromašnih urbanih područja. Natalie Laukitis, glasnogovornica te organizacije, kaže da mnoga djeca iz siromašnih obitelji posustaju u akademskom smislu za drugima: "Teach for America pokušava zadovoljiti potrebu za učinkovitijim nastavnicama, kako bi iza naših učenika stajali nadareni pedagozi predani svom poslu".

Natasha Alford kaže da mnogi njeni učenici moraju poboljšati vještinu čitanja i pisanja. Ona ih motivira korištenjem video filmova i glazbe. Kaže da je djecu naučila i raznim gestama kako bi im škola bila zabavnija. Kroz njihovo pucketanje prstima, pljeskanje ili klicanje, pojašnjava Natasha Alford, ona može vidjeti kako uče na nastavi, odnosno kad im nešto nije jasno ili kad su sve svladali.

Jedan od učenika koji je u Sjedinjene Države doselio iz Dominikanske republike, kaže da mu takav način poduke pomaže u održavanju koncentracije: "Njeni su satovi vrlo zanimljivi jer voli glumiti, i ja to jako cijenim."

Natasha Alford kaže da se mnoge studenti iz manjinskih skupina ne motivira za fakultet. Ona je pohađala Sveučilište Harvard. Kaže da, iako je bila jedan od najboljih učenika, ne bi bila tu gdje je da nije imala podršku svojih roditelja i nastavnika.

Ona je bila jedna od tek nekoliko učenika manjinske skupine koji su pohađali nastavu za napredne. Kaže da nikad nije ni pomislila da bi mogla studirati na Harvardu dok joj to nisu spomenuli njeni nastavnici. Stoga ona želi da njeni učenici budu svjesni da i oni mogu upisati koledž: "Zaista vjerujem da će moji učenici, od kojih puno očekujem, imati visoke standarde i ciljeve i nakon što napuste moju učionicu. Želja mi je da svi oni pohađaju fakultet jer mislim da je to za njih najbolje".

Mnogi učenici Natashe Alford kažu da ih ona motivira jer vjeruje da oni uvijek mogu biti bolji u onome što rade. Ona kaže da je Teach for America promijenio NJEN život. Sad je sigurna da je srednjoškolska poduka ono što može i želi raditi. Kaže da joj je Teach for America otvorio mnoga vrata te da misli da će ostati raditi u obrazovanju. Trenutno se sprema za polaganje pedagoškog ispita i planira nastaviti raditi s učenicima nakon što joj sljedeće godine istekne ugovor s organizacijom Teach for America.

XS
SM
MD
LG