Linkovi

Nacionalna zadužbina za demokraciju nudi novo rješenje za BiH


Carl Gershman, direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju
Carl Gershman, direktor Nacionalne zadužbine za demokratiju

Nacionalna zadužbina za demokratiju, sa sjedištem u Washingtonu je privatna nevladina i neprofitna organizacija koja je bavi širenjem i jačanjem demokracije i demokratskih institucija širom svijeta.
Fondovima koje odobrava američki kongres Nacional Endowment for Democracy, poznatiji kao NED, pomaže više od 1000 demokratskih projekata nevladinog sektora u više od 90 zemalja. Osnovana 1983. godine, Nacionalna zadužbina za demokratiju je postala lider u borbi za demokraciju i centar aktivnosti, resursa i intelektualne razmjene, demkratskih aktivista i akademika iz cijelog svijeta.
O Forumu o budućnosti Bosne i Hercegovine u pokroviteljsvu ove organizacije razgovarali smo sa Carl Gershmanom, direktorom Nacionalne zadužbine za demokraciju. Za razliku od svih drugih konferencija, foruma i radnih grupa o budućnosti Bosne i Hercegovine ovdje u Washingtonu, NED je imao jedan nov i neobičan pristup okupivši svjetske pravne, ustavne i ekperte za razvoj demokratskog društva i nekoliko regionalnih eksperata. Na pitanje kako je došlo do organizovanja ovog foruma i izbora učesnika ,direktor Gershman kaže:

Bilo je to jedno vrlo interesantno iskustvo , iako ovo nije prvi put da je NED nešto slično organizovao, prvi put smo to uradili sa Kirgistanom. NED je neobičan po tome što se naš rad ne svodi samo na aktiviste na terenu, mi takodjer objavljujemo i Demokratski žurnal, imamo istraživački centar koji se zove Medjunarodni Forum za demokratska studija,te na taj način okupljamo ljude koje su specijalizirani eksperti za demokratska, ustavna i izborna pitanja, sve moguće aspekte demokracije. Stoga je kada je došlo do neuspjeha Kirgistanske vlade, oni su od nas tražili pomoć da shvate šta treba učiniti da se na tom planu postigne uspjeh. Mi smo organizovali forum koji bio vrlo zapažen u Kirgistanu. To je bilo zapaženo i u Bosni i Hercegovini i onda nam je predloženo da tako nešto organizujemo i uoči izbora u uzimajući u ozbir i 15 godišnjicu Daytona. Mi smo tada okupili nekolicinu regionalnih eksperata, ali veći dio učesnika su bili eksperti za demokratizaciju u širem smislu. Najvažniji u grupi je možda Lary Diamond, koji je jedan od urednika našeg žurnala i profesor na univerzitetu Stanford, i mnogi drugi, medju njima i Andy Raynolds, expert za ustavna pitanja i profesor na Univerzitetu Sjeverne Caroline. U grupi je postojalo nekoliko tačaka potpunog koncenzusa, npr. da nije naše da narodu Bosne i Hercegovine terba da kažemo šta da rade, te da oni o tome moraju odlučiti sami. Medjunarodna zajednica može pružiti neki vid pomoći ili sugestija, ali demokratija je proces koji mora krenuti iznutra, u koji moraju biti uključeni gradjani, lokalne nevladine organizacije i cijelo društvo. To nadasve mora biti transparentan proces u kojem se ne vrše razgovori i dogovori iza zatvorenih vrata.


Jedna od preporuka ovog Foruma, koji zaista daje jedan okvir promjena, ali ne i njegov detaljan sadržaj, je fokus na samoodrživosti i odgovornosti, dakle uspostavljanje i postizanje dugoročnih a ne kratkoročnih ciljeva kako je do sad bio slučaj. Gospodin Gershman objašnjava:


Drugim riječima procesi koji su se do sada dešavali su se svodili na to da je medjunarodna zajednica pokušavala da uspostavi dogovore sa političkim igračima, koje su svodili na minimum za koji su smatrali da se lideri mogu usaglasiti. Moramo se suočiti sa time da to nije bilo uspješno.Mi idemo dalje, naš prijedlog je da se ustanove promjene koje su neophodne da se ispuni cilj , a to je da Bosna i Hercegovina postane funkcionalne demokratska država koja se kvalifikovala da postane dio demokratske Evrope.

Slijedeći zaključak je da je atmosfera na terenu takva da ljudi Bosne i Hercegovine žele promjene, da žele da se ekonomija poboljša, da žele biti dio Evrope. Zaključak ovog foruma je da se nadamo da će to dovesti do pritiska odozdo, iz baze, jer cijelo društvo treba biti angažovano u promjene a ne da se sve prepušta maloj grupi lidera.

Demokracija nija konačno stanje, demokracija je proces u kojem se stalno mora kretati naprijed, i stalno se mora obnavljati.... Moraju se naći načini da se živi i radi zajedno i da se ostvari jedno zajedničko društvo, što nije lako ali je moguće. Bosna i Hercegovina nije jedina zemlja koja prolazi kroz ovaj proces, Indonezija je zemlja koja je kroz taj proces prošla uspješno i jedna od preporuka Foruma je bila da se iskoriste primjeri uspješnih praksi u ujedinjenju podijeljenih društava, kao što je indonezijsko čiji je moto E Pluribus Unum, u mnoštvu jedno. Možda će takav slučaj biti i u Bosni i Hercegovini: E Pluribus Unum., zaključuje direktor Nacionalne Zadužbine za demokratiju Carl Gershman u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG