Linkovi

Nobelove nagrade za medicinu za usavršavanje tehnologije mRNA


Dobitnici Nobelove nagrade za medicini
Dobitnici Nobelove nagrade za medicini

Svojim revolucionarnim otkrićima, koja su iz temelja promijenila naše razumijevanje interakcije informacione RNK (iRNK, eng. mRNA) s našim imunološkim sistemom, ovogodišnji laureati su pridonijeli razvoju ne samo vakcina, nego mRNA tehnologije uopšte.

NNaučnici Katalin Karikó i Drew Weissman dobili su Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu 2023. za otkrića koja su omogućila razvoj efikasnih vakcina COVID-19, objavio je u ponedjeljak Komitet za dodjelu Nobelovih nagrada.

Karikó i Weissman su dobili Nobelovu nagradu „za njihova otkrića u vezi s modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj efikasnih mRNA vakcina protiv COVID-19".

Svojim revolucionarnim otkrićima, koja su iz temelja promijenila naše razumijevanje interakcije informacione RNK (iRNK, eng. mRNA) s našim imunološkim sistemom, ovogodišnji laureati su pridonijeli razvoju ne samo vakcina, nego mRNA tehnologije uopšte. Danas se razvijaju vakcine i terapije bazirane na mRNA protiv raka, ali i protiv različitih bolesti srca.

Karikó i Weissman su primijetili da dendritične ćelije (vrrsta ćelija našeg imunološkog sistema) prepoznaju mRNA kao stranu tvar u eksperimentima in vitro (u laboratorijskom posuđu, petrijevkama), ali ne i u živom organizmu. To dovodi do njihove aktivacije i otpuštanja upalnih signalnih molekula.

Karikó i Weissman shvatili su da neka kritična svojstva moraju razlikovati različite tipove mRNA.
Karikó i Weissman znali su da su „slova“ genetičkog koda kod RNK unutar ćelija često hemijski modificirana, dok u eksperimentima obično nisu.

Kao bi izbjegli nepoželjnu upalnu reakciju, oni su odlučili da modificiraju mRNA molekule. Proizveli su različite varijante mRNA, svaka s jedinstvenim hemijskim promjenama u svojim bazama, koje su isporučili dendritskim ćelijama. Rezultati su bili dobri: upalni odgovor je gotovo nestao kada su te modifikacije uključene u mRNA.

Ovo je bila promjena načina na koji mi razumijemo kako ćelije prepoznaju i reaguju na različite oblike mRNA. Karikó i Weissman odmah su shvatili da njihovo otkriće ima veliki značaj za korištenje mRNA kao terapije. Ovi ključni rezultati objavljeni su 2005., petnaest godina prije pandemije COVID-19.

Nagradu, među najprestižnijima u naučnom svijetu, odabrala je Nobelova skupština švedskog medicinskog Univerziteta Karolinska Institute, a vrijedi s 11 milijuna švedskih kruna, što je oko milion dolara.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG