Linkovi

NBC neće emitovati dodjelu Zlatnih globusa 2022. Tom Cruise vratio svoje nagrade


ARHIVA - 77. dodjela nagrada Zlatni globus održana je na Beverli Hilsu u Kaliforniji, 5. januara 2020. (Foto: AP/Jordan Strauss/Invision)
ARHIVA - 77. dodjela nagrada Zlatni globus održana je na Beverli Hilsu u Kaliforniji, 5. januara 2020. (Foto: AP/Jordan Strauss/Invision)

Zbog sve većeg pritiska studija, zvijezda i velikih dijelova filmske industrije na Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), TV mreža NBC saopštila je da neće prenositi dodjelu Zlatnih globusa 2022, čime je doveden u pitanje opstanak jedne od najstarijih i najgledanijih dodjela nagrada u Holivudu.

Kritike na račun Udruženja stranih novinara, koje dodjeljuje "Globuse" i često se osuđuje zbog etičkih prekršaja i nedovoljne raznovrsnosti među kandidatima, dostigle su takav nivo u ponedjeljak da je Tom Cruise vratio svoja tri Zlatna globusa sjedištu udruženja, prema upućenoj osobi koja je želela da ostane anonimna.

NBC je saopštio da vjeruje da je Holivudsko udruženje stranih novinara - koje bi mogli da bojkotuju Netfliks, Warner Bros i mnogi holivudski glumci zbog nedovoljne raznovrsnosti članova udruženja - riješeno da se reformiše. Međutim, ta promjena ne može da se odigra dovoljno brzo, do naredne dodele nagrada.

"Promjena takvog obima zahtijeva vrijeme i rad, i snažno smo uvjereni da je HFPA potrebno vrijeme da bi sprovela promjene na pravi način", saopštila je mreža. "Zbog toga, NBC neće emitovati Zlatne globuse 2022. Ukoliko organizacija sprovede svoj plan, nadamo se da ćemo moći da emitujemo ceremoniju u januaru 2023. godine".

Ova fotografija objavljena ljubaznošću HFPA-e prikazuje praznu dvoranu za vrijeme 78. dodjele Zlatnih globusa na Beverly Hillsu u Kaliforniji 28. februara 2021.
Ova fotografija objavljena ljubaznošću HFPA-e prikazuje praznu dvoranu za vrijeme 78. dodjele Zlatnih globusa na Beverly Hillsu u Kaliforniji 28. februara 2021.

Holivudsko udruženje stranih novinara odavno je predmet kritika i podsmjeha zbog nedovoljne raznovrsnosti kandidata, odnosno sklonosti da nominuje bijele kandidate, zbog čega su ga ismijavali čak i voditelji same ceremonije. Novinari Los Angeles Timesa obavili istraživanje i u februaru objavili tekst o sumnjivoj strukturi udruženja, u kojem trenutno, među 90 članova sa pravom glasa, nema nijednog crnca niti crnkinje.

HFPA je obećala da će se drastično reformisati i prošle nedjelje usvojila plan o većoj raznovrsnosti svog članstva. Međutim, to nije spriječilo nekoliko studija da zaprijete da će se povući iz takmičenja za Zlatne globuse.

Prošle nedjelje, Netfliks i Amazon studio su saopštili da će prekinuti veze sa HFPA ukoliko brzo ne sprovede još drastičnije promjene.

"Ne vjerujemo da će predložena nova politika - posebno u smislu veličine i brzine rasta članstva - riješiti sistemske probleme sa raznovrsnošću i inkluzivnošću u udruženju, niti pomanjkanje jasnih standarda rada vaših članova", napisao je u pismu grupi direktor Netfliksa Ted Sarandos.

ARHIVA - Voditeljke dodele Zlatnih globusa Tina Fej i Ejmi Poler na 71. godišnojj dodeli Zlatnih globusa na Beverli Hilsu.
ARHIVA - Voditeljke dodele Zlatnih globusa Tina Fej i Ejmi Poler na 71. godišnojj dodeli Zlatnih globusa na Beverli Hilsu.

U svom pismu, kompanija Vorner (WarnerMedia) saopštila je da će prestati da održava specijalne projekcije i druge događaje za HFPA dok ne sprovede značajnije promjene."

"Suviše dugo, zahtjevi za specijalnim uslugama i povlasticama i drugi neprofesionalni zahtjevi su iznošeni našem timu i drugima u ovoj industriji", napisali su direktori Vorner medija.

"Žao nam je što smo se, kao industrija, žalili, ali smo u velikoj mjeri tolerisali takvo ponašanje sve do sada".

Gnjev zbog ponašanja Holivudskog udruženja stranih novinara se pojačao u proteklih šest nedjelja, kako je filmska industrija, koja je dugo ignorisala problem rasne i rodne nejednakosti, sada postala netolerantna prema ponašanju ove organizacije, koju uglavnom čine malo poznati novinari, koji značajno profitiraju zbog godišnje ceremonije.

Holivud sve više napušta HFPA. Grupa od 100 kompanija koje zastupaju umjetnike saopštila je da će savjetovati svojim klijentima da ne učestvuju u događajima koje organizuje HFPA. Mark Rafalo, koji je ove godine osvojio Zlatni globus, nedavno je izjavio da više "ne može da bude ponosan i srećan što je dobitnik te nagrade". Skarlet Džohensen je izjavila da su za nju, konferencije za novinare HFPA "značile odgovaranje na seksistička pitanja i primjedbe nekih članova udruženja koje su se graničile sa seksualnim uznemiravanjem".

Replike statua Zlatnog globusa vide se na nominacijama za 77. dodjelu Zlatnih globusa na Beverly Hillsu u Kaliforniji, 9. decembra 2019.
Replike statua Zlatnog globusa vide se na nominacijama za 77. dodjelu Zlatnih globusa na Beverly Hillsu u Kaliforniji, 9. decembra 2019.

Holivudsko udruženja stranih novinara nije komentarisalo odluku NBC o dodjeli nagrada 2022, ali su članovi odbora iznijeli svoj raspored reformi - koji će do početka avgusta dovesti do obnovljenog članstva i novog sastava samog odbora, kao i brojne druge promjene politike.

"Bez obzira na sljedeći datum emitovanja dodjele Zlatnih globusa, primjena transformativnih promjena što je brže moguće - i što promišljenije - i dalje je prioritet naše organizacije", saopštila je grupa.

Dodjela Zlatnih globusa je proteklih godina imala pad gledanosti, ali i dalje važi za jednu od najgledanijih ceremonija, i obično je na trećem mjestu poslije Oskara i Gremija. 78. dodjela Zlatnih globusa, održana 28. februara, privukla je 6,9 miliona ljudi, što je pad od čak 63 odsto u odnosu na prenos iz 2020, koji je gledalo 18,4 miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG