Linkovi

NBA blizu da napravi plan za nastavak sezone


Toronto Raptors forward OG Anunoby (3) knocks the ball from Utah Jazz center Rudy Gobert (27) as he drives to the basket in the second half during an NBA basketball game, March 9, 2020, in Salt Lake City.
Toronto Raptors forward OG Anunoby (3) knocks the ball from Utah Jazz center Rudy Gobert (27) as he drives to the basket in the second half during an NBA basketball game, March 9, 2020, in Salt Lake City.

Nešto je konačno jasno, u svoj toj neizvjesnosti koja okružuje NBA ligu - košarkaši vjeruju da će ponovo igrati ove sezone.

Očigledna pitanja - kako, gdje, kada... za sada ostaju bez odgovora. Testiranje, dio takozvane "nove normale" u eri koronavirusa, biće ključna komponenta bilo kojeg plana za nastavak šampionata, koji osmisli NBA liga.

Disneyev kampus, u blizini Orlanda na Floridi, potpuno ima smisla, s obzirom na to da je ogroman, da ima više košarkaših terena i da je povezan sa televizijskim partnerom lige ESPN-om. A što prije utakmice počnu, prije će započeti i proces utvrđivanja šta će biti sa sljedećom sezonom.

Nekoliko osoba bliskih detaljima razgovora potvrdili su AP-u ove nedjelje da je košarkašima širom NBA lige rečeno da počnu da se mentalno i fizički pripremaju za trening kampove, koji bi mogli da počnu za nekoliko nedelja. Možda to još nije jednoglasno potvrđeno, ali dva i po mjeseca otkad je sezona prekinuta zbog pandemije COVID-19, NBA je - kako izgleda - konačno spremna da krene napred.

“Imam povjerenje u Adama Silvera (komesara lige, prim. nov) i NBA timove... neće nas pozvati da se vratimo ukoliko postoji pitanje da li će nam se nešto desiti”, rekao je Jared Dudley ​iz Los Angeles Lakersa ove nedjelje. “A to su testiranje, briga da sve bude čisto i da urade sve ono što očekujemo da urade da bi mi bili bezbjedni.”

Izaberite bilo koji plan za nastavak sezone i neko ga je sigurno već čuo. Povratak svih 30 timova i nastavak ligaškog dijela je jedna opcija. Druga je da se vrati 20-ak timova i da se organizuje neka vrsta proširenog play-offa, nešto slično onome o čemu NHL priča ovih dana. Razmatra se i manje obiman play-off.

Posljednji znak da se nešto dešava - vlasnik Milwaukeea Marc Lasry​ izjavio je za kablovsku televiziju CNBC da će se bord guvernera NBA lige ponovo sastati sljedeće nedjelje i da on vjeruje "da bi u narednih šest do osam nedjelja košarka trebalo da se igra”.

Silver, komesar NBA lige, koji se u posljednje vrijeme suočio sa nekoliko turbulentnih događaja, počev od zatezanja odnosa sa Kinom u predsezoni, preko smrti svog prethodnika Davida Sterna i legende Lakkersa Cobeja Bryanta u januaru, do aktuelne pandemije, koja će sigurno uticati na fiskalno zdravlje lige u narednih nekoliko godina - speman je da sasluša svaku ideju.

“Direktiva koju je liga dobila od naših timova je da su sva pravila ukinuta u ovom trenutku, s obzirom na to u kakvoj smo situaciji, u kakvoj je situaciji zemlja”, rekao je Silver prošlog mjeseca. “Ukoliko bude prilike da se sezona nastavi, čak i ako bude izgledala drugačije nego što je to bio slučaj u prošlosti, trebalo bi da se prilagodimo.”

Kalendar diktira da će te odluke biti donijete uskoro, a tome u prilog ide i činjenica da je Silver košarkašima prije dvije nedjelje rekao da želi da bude spreman da iznese plan za nastavak sezone u naredne "dvije do četiri nedjelje". Ako je vjerovati tom vremenskom okviru, taj prozor sada treba da se otvori.

“Stvarno sam uzbuđen u vezi sa mogućnošću da se sezona nastavi”, rekao je krilni centar Clevelanda Kevin Love u prenosu, koji je objavljen na Twitter nalogu NBA lige ove nedelje. “Mislim da ima mnogo toga dobrog što može da potekne iz ovoga. Ljudima je potrebno bjekstvo, a kao sportisti, mi takođe želimo da se vratimo onome što najviše volimo.”

Biće drugačije. Navijači neće prisustvovati utakmicama, ukoliko ne dođe do nevjerovatne promjene u razmišljanju. Prednost domaćeg parketa neće postojati, jer će se utakmice skoro sigurno igrati na neutralnim terenima. Čak ni Orlando Magic neće imati prednost domaćeg parketa; možda će moći da spavaju kod svojih kuća, ako se bude igralo u centralnoj Floridi, ali utakmice se neće igrati u njihovoj dvorani.

A neko će sigurno biti pozitivan na koronavirus kada se sezona nastavi. Ukoliko se to dogodi, taj igrač će skoro sigurno morati da pauzira najmanje dvije nedjelje. Ako se utakmice u play offu seriji igraju svaki drugi dan, to znači da kada neko bude pozitivan, nema šanse da će ponovo igati u toj seriji. Zamislite ako LeBron James ili Giannis Antetokounmpo ​budu pozitivni; šanse Lakersa ili Milwaukee Bucksa da osvoje titulu - praktično bi nestale istog trenutka.

Međutim, u sezoni u kojoj će NBA svakako biti na gubitku, vrlo moguće milijardu dolara ili više, postoji očigledan apetit da se svi "vrate na posao", ako može da se osigura bezbjednost.

“Ovo je kao da smo neki nervozni klinac, koji želi nešto da uradi, ali ne može, ili pas kojem kažeš da sjedne, a on te gleda u smislu ‘Molim te, brate' i njegov rep počinje da se mrda, jer je toliko uzbuđen”, pokušao je da objasni All Star centar Miami Heata Bam Adebayo​. “Prošli smo kroz toliko toga nepoznatog i i dalje prolazimo.”

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG