Linkovi

Da li su biogoriva budućnost američke mornarice?


Poruka mornarice glasi: Vrijeme je okrenuti se praksi očuvanja okoline
Poruka mornarice glasi: Vrijeme je okrenuti se praksi očuvanja okoline

Američka mornarica nastavlja s planovima prebacivanja najvećeg dijela svoje flote na skupa biogoriva, usprkos protivljenju članova Kongresa.

Američka mornarica nastavlja s planovima prebacivanja najvećeg dijela svoje flote na skupa biogoriva, usprkos protivljenju članova Kongresa koji kažu da je to pogrešan korak u trenucima kada se američka vojska suočava sa smanjenjima budžeta od gotovo 500 milijardi dolara.

Američka mornarica donosi specijalnu poruku na ovogodišnje vježbe u Pacifiku, koje nadomak obala Hawaiia okupljaju mornarice iz više od 20 zemalja. Poruka glasi, vrijeme je okrenuti se praksi očuvanja okoline. Brodovima se pridružuje, kako je američka mornarica naziva, takozvana Zelena flota ratnih brodova, koju pokreću goriva iz obnovljivih izvora, kao što su alge, trava i životinjska mast. Posljednjih mjeseci, mornarica pokazuje na koji način biogoriva mogu transformirati vojsku i dovesti do, kako se nada Ray Mabus, koji se nalazi na čelu mornaričkog odjela pri ministarstvu odbrane, udaljavanja od energetskih izvora u nestabilnim dijelovima svijeta.

Glavni razlog zbog kojeg se krećemo ka alternativnoj energiji u mornarici je jer želimo biti efikasniji borci, smanjiti našu ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima, osigurati da imamo energetsku sigurnost i nezavisnost u američkoj vojsci i mornarici, kaže gospodin Mabus.

Administracija predsjednika Obame želi da polovina mornaričke flote počne koristiti biogoriva do 2020. godine i da postane glavna snaga u razvoju tržišta biogoriva, upravo kako je i vojska u prošlosti bila glavna snaga u razvoju tehnologija kao što su globalni sistem pozicioniranja, ili GPS, kompjuteri i mobiteli.

Zračne snage će nastojati da polovinu svog domaćeg goriva za avione dobije iz alternativnih izvora do 2016. godine. Podstičem mornaricu i ministarstvo energije i poljoprivrede da surađuju sa privatnim sektorom kako bi proizveli napredna biogoriva koja mogu pokretati ne samo borbene avione, nego i kamione i komercijalne avione, rekao je predsjednik Obama.

Ali s obzirom da galon biogoriva košta $26 u poređenju sa manje od $4 za konvencionalno gorivo, mnogi članovi Kongresa se protive tome, navodeći da je to bacanje novca u trenucima kada se Pentagon suočava sa velikim budžetskim smanjenjima. David Kreutzer je analitičar za pitanja energije pri fondaciji Heritage.

Biće mnogo skuplje dobiti ta biogoriva koja ne nude nikakvo operativno poboljšanje. Mogli bi dobiti više goriva domaće proizvodnje mnogo jeftinije umjesto da sredstva u mornarici usmjeravamo ka biogorivima, jer bi sredstva umjesto toga mogli iskoristiti za opremu, materijale i osoblje.

Nastojanja da se mornarica prebaci na biogoriva su uveliko u toku. USS Makin Island, prvi mornarički hibridni amfibijski ratni brod je upravo završio svoje prvo putovanje. Poruku o očuvanju okoline prenose i avioni Blue Angels, koji su na nedavnom aeromitingu pokazali pokretačku snagu biogoriva. Ali s obzirom da se vojska suočava sa nedostatkom novca, biogoriva bi, barem za sada, mogla biti samo za aeromitinge.
XS
SM
MD
LG