Linkovi

SAD o novoj presudi Navalnom: Nepravedan ishod nepravednog suđenja


Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni sa advokatima putem video linka učestvuje na sudskom ročištu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni sa advokatima putem video linka učestvuje na sudskom ročištu (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Sjedinjene Države osudile su novu presudu protiv Navalnog i ocijenile da je riječ o "nepravednom ishodu nepravednog suđenja".

Američki državni sekretar Antony Blinken na Twitteru je poručio da su optužbe politički motivisane, da bi Navalni trebalo da bude oslobođen i da Kremlj ne može "ušutkati istinu".

"Kremlj godinama pokušava da ućutka Navalnog i spriječi da njegovi pozivi na transparentnost i odgovornost dopru do građana u Rusiji. Održavanjem najnovijeg suđenja u tajnosti i ograničavanjem pristupa njegovih advokata navodnim dokazima, ruske vlasti su još jednom pokazale da je slučaj neosnovan i da oni koji se usude da kritikuju režim nemaju pravo na adekvatan sudski proces", naveo je u saopštenju portparol State Departmenta Matthew Miller.

Također se dodaje da SAD snažno osuđuju dalje pritvaranje Navalnog, Vladimira Kara-Murze i više od 500 druugih političkih zatvorenika.

"Ponovo se pridružujemo porodici gospodina Navalnog, kolegama i pristalicama širom svijeta u pozivima na njegovo hitno oslobađanje i na kraj ugušivanja nezavisnih glasova u Rusiji", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG