Linkovi

Ruski opozicioni lider Navalni prebačen na nepoznatu lokaciju


Ruski opozicioni lider Navalni u sudu u Moskvi, 20. februara 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)
Ruski opozicioni lider Navalni u sudu u Moskvi, 20. februara 2021. (Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni iznenada je prebačen iz zatvora u kome služi kaznu od 11 i po godina zatvora, na nepoznatu lokaciju, skoro dvije godine pošto je, kako smatraju zapadni stručnjaci, otrovan nervnim agensom.

Najistaknutiji opozicioni lider Rusije Navalni opisuje Rusiju predsjednika Vladimira Putina kao distopijsku državu koju vode lopovi i kriminalci, u kojoj se pogrešno predstavlja kao ispravno, a sudije su zapravo predstavnici elite.

Vijest o premještaju Navalnog objavio je njegov bliski savjetnik na aplikaciji Telegram.

U maju, Navalni je kritikovao Putina putem video linka u ruskom sudu, opisujući lidera Kremlja kao luđaka koji je započeo "glupi rat" u kojem ginu nedužni Ukrajinci i Rusi.

Kada je njegov advokat došao u Popravnu koloniju broj 2, zatvor u Pokrovu, na 119 kilometara istočno od Moskve, rečeno mu je "Takvog osuđenika nema ovdje", saopštio je šef osoblja Navalnog Leonid Volkov.

"Ne znamo gdje je Aleksej sada i u koji je zatvor odveden", naveo je Vokov na Telegramu.

Portparolka Navalnog izjavila je da postoje spekulacije da je prebačen u kaznenu koloniju IK-6 Melekhovo, visoko obezbjeđeni zatvor na oko 250 kilometara istočno od Moskve.

Ruska zatvorska služba nije odmah odgovorila na pitanja agencije Reuters o premještaju Navalnog.

"Problem sa njegovim transferom u drugi zatvor nije samo u tome što je ta zatvorska kolonija mnogo strašnije mjesto, veći problem je što ne znamo gdje je Aleksej", izjavila je njegova portparolka Kira Jarmiš. "On je sada sam, jedan-na-jedan sa sistemom koji je već pokušao da ga ubije."

Aleksej Navalni je osvojio divljenje fragmentirane ruske opozicije zato što se dobrovoljno vratio u Rusiju 2021. iz Njemačke gdje se liječio od trovanja.

Testovi u zapadnim laboratorijma pokazali su da je u Sibiru bio otrovan nervnim agensom. Po povratku u Rusiju je osuđen na zatvorsku kaznu zbog kršenja odredbi ranije izrečene uslovne kazne. Moskva poriče tvrdnje Navalnog da ga je ruska tajna policija otrovala novičokom.

24. marta, Navalni je osuđen na još devet godina zatvora zbog finansijskih prevara i nepoštovanja suda. Opozicioni lider kaže da su optužbe protiv njega lažirane i da je cilj da se osujete njegove političke ambicije.

Sud je naredio da se Navalni premjesti u maksimalno čuvani zatvor, gdje će njegova prava na posjete i komunikaciju sa spoljnim svijetom biti dodatno smanjeni.

Politička mreža Navalnog je u velikoj mjeri rasformirana poslije njegovog hapšenja, jer je zabranjena kao "ekstremistička" organizacija. Visoki saradnici i organizatori su ili uhapšeni ili bili prinuđeni da odu u egzil.

Navalni je prije dvije nedjelje izjavio da je, u novom sudskom procesu, osuđen za formiranje ekstremističke organizacije i podsticanje mržnje prema vlastima, što je prestup koji donosi maksimalnu zatvorsku kaznu od dodatnih 15 godina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG