Linkovi

NAVALNI: Podrška za kandidaturu za predsjednika Rusije


Sergej Navalni slavi kandidaturu za predsjednika Rusije
Sergej Navalni slavi kandidaturu za predsjednika Rusije

Ruski opozicioni lider Sergej Navalni izjavio je da je dobio podršku koja je neophodna za pokretanje predsjedničke kandidature kako bi se suprotstavio sadašnjem lideru Vladimiru Putinu.

Dugogodišnji kritičar Putina, osvojio je podršku 742 osobe, što je iznad minimuma od 500 potrebnih glasača za formalno podnošenje kandidature.

Centralna izborna komisija Rusije proglasila je da Navalni nema zakonske osnove da se kandiduje za predsjednika, navodeći njegovu suspendovanu kaznu zatvora, za koju Navalni tvrdi da je bila politički motivisana.

Navalni je u nedjelju izjavio da ne postoji ogromna podrška Putinu i njegovoj vlasti u Rusiji, opisujući sebe kao stvarnog kandidata na izborima i zaprijetio da će pozvati na bojkot ako mu bude zabranjeno da se kandiduje.

Pristalice Navalnija protestovale su u brojnim gradovima, uključujući Moskvu i i Sankt Peterburg.

Učesnici su nosili crvene glasačke listiće za predsjedničku nominaciju Navalnog na izborima koji su zakazani za mart 2018. godine. Očekuje se da će Putin pobijediti na tim izborima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG