Linkovi

Nauka: Proizvodnja hidrogena od zagađene vode


Naučnici su izmjerili vrijeme na molekulu hidrogena (H2) koju su pogodili rendgenskim zracima iz sinkrotronskog svjetlosnog izvora PETRA III, lociranog u DESY-ju, Deutsches Elektronen-Synchrotron. (DESY)
Naučnici su izmjerili vrijeme na molekulu hidrogena (H2) koju su pogodili rendgenskim zracima iz sinkrotronskog svjetlosnog izvora PETRA III, lociranog u DESY-ju, Deutsches Elektronen-Synchrotron. (DESY)

Istraživači na Univerzitetu države Oregon razvili su proces koji koristi zagađenu vodu za proizvodnju hidrogena, kojim se istovremeno pročišćava voda. To je još jedan napredak u pronalaženju alternativa fosilnim gorivima.

Od napajanja naših vozila, do proizvodnje struje za naše domove i firme, zeleni hidrogen je čisto gorivo koje se sve više koristi kao alternativni izvor energije u raznim industrijama.

Većina hidrogena dolazi iz hemijskog procesa koji koristi prirodni gas i koji proizvodi mnogo ugljen-dioksida. Nasuprot tome, zeleni hidrogen može da se proizvede pomoću obnovljivih energija, kao što su vjetar ili solarna energija, bez ispuštanja ugljen-dioksida.

Može da se dobije i iz slatke i morske vode, a istraživači na Univerzitetu države Oregon, razvili su sistem za proizvodnju vodonika iz vode zagađene herbicidima, koja se obično nalazi na farmama, a koji istovremeno prečišćava vodu.

Kirijakos Stilianu, sa Univerziteta države Oregon kaže da je voda neophodna za život, ali da konzumiranje kontaminirane vode može imati teške posljedice po naše zdravlje.

"Za poljoprivrednike, na primjer, ta tehnologija može da se koristi za prečišćavanje vode, a istovremeno i za napajanje uređaja na njihovim farmama."

Jedan od primjera je poljoprivredna oprema.

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da Sjedinjene Države preduzimaju značajnije korake da svoj energetski sektor stave na put ka nultom ispuštanju štetnih gasova najkasnije do 2050.

Čisti hidrogen je u središtu napora Bidenove administracije za budućnosti sa čistijom energijom, kako sve više zemalja istražuje hidorgen kao alternativni izvor goriva.

Sunita Satjapal, iz Sekretarijata za energetiku ističe da je jedan od glavnih razloga što države shvataju da će im za ispunjenje sopstvenih klimatskih ciljeva trebati molekul bez karbona, kao što je hidrogen.

"Hidrogen zaista nudi te mogućnosti za višestruku primjenu."

To je ono što pokreće inovacije za upotrebu hidrogena u javnom i privatnom sektoru, kao alternativni izvor goriva za budućnost.

XS
SM
MD
LG