Linkovi

Naučnici stvorili dva embrija sjevernog bijelog nosoroga


The last two known female Northern White Rhinos are fed carrots by a ranger in their enclosure at Ol Pejeta Conservancy, Kenya, Aug. 23, 2019.
The last two known female Northern White Rhinos are fed carrots by a ranger in their enclosure at Ol Pejeta Conservancy, Kenya, Aug. 23, 2019.

Naučnici su stvorili dva embrija gotovo izumrlog sjevernog bijelog nosoroga, što je dio napora da se vrsta spasi od nestanka.

"Danas smo postigli važnu prekretnicu na teškom putu, koja nam omogućava planiranje budućih koraka u programu spašavanja sjevernog bijelog nosoroga", rekao je Thomas Hildebrandt iz Insitituta Leibniz za istraživanje divljih životinja u Njemačkoj.

Institut je dio međunarodnog tima naučnika i konzervatora koji se utrkuju kako bi spasili ove rijetke divove.

Sjeverni bijeli nosorog (Ceratotherium simum cottoni)je na pragu izumiranja, sa samo dvije ženke, Fatu (stara 17 godina) i Najin (stara 27 godina). Ove dvije ženke pripadaju češkom zoo-vrtu Dvur Kralove, ali se nalaze u OI Pejeta Conservancy području u Keniji, gdje ih čuvaju naoružani stražari. Nekada je sjeverni bijeli nosorog naseljavao područje Centralne i Istočne Afrike - Kongo, Ugandu, Južni Sudan i vjerovatno je da su ove populacije dosezale do Čada. Južni bijeli nosorog živi u području Namibije, Bocvane, Kenije i Zimbabvea.

Jajne stanice su izvađene iz ove dvije posljednje ženke. U njih je injicirana smrznuta sperma mrtvih mužjaka.

Embrioni će biti prebačeni u surogat majku, vrste južni bijeli nosorog (Ceratotherium simum simum) .

Konzervatori se nadaju da će stvoriti stado od najmanje pet životinja koje će se moći vratiti u divljinu u Afriku.

Posljednji muški sjeverni bijeli nosorog, Sudan, umro je prošle godine u dobi od 45 godina. Međunarodnu slavu stekao je 2017. godine kada je proglašen "najpoželjnijim neženjom na svijetu" na aplikaciji za Tinder, što je bio dio kampanje prikupljanja sredstava za spas ove vrste.

"Prije pet godina činilo se da je stvaranje embrija sjevernog bijelog nosoroga gotovo neostvariv cilj, a danas ih imamo", rekao je Jan Stejskal, zadužen za odnose sa javnošću pri zoološkom vrtu Dvur Kralove u Češkoj, gdje su rođene dvije preostale ženke ove vrste.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG