Linkovi

Naučnici s Harvarda: Epstein-Barrov virus povezan s multiplom sklerozom


This image provided by US Department of Health and Human Services shows an illustration of the outer coating of the Epstein-Barr virus, one of the world’s most common viruses.
This image provided by US Department of Health and Human Services shows an illustration of the outer coating of the Epstein-Barr virus, one of the world’s most common viruses.

Multipla skleroza je tip autoimune bolesti kada imunološki sistem organizma napada supstancu zvanu mijelin, koja oblaže duga nervna vlakna, iz nekog nepoznatog razloga. Oštećenja mijelina uzrokuju neurološke probleme karakteristične za ovu bolest. Inače, mijelin se ne nalazi na svim dugim nervnim nastavcima, a funkcija mu je povećanje brzine kojom se električni potencijali kreću nervnim vlaknom i tako prenose impuls.

Procjenjuje se da oko 2.8 miliona ljudi širom svijeta pati od multiple skleroze. Bolest može dovesti do toga da se osoba više ne može kretati samostalno. Konačnog lijeka za ovu bolest nema, postoje samo terapije koje ublažavaju simptome.

Epstein-Barrov virus, ili, kako ga se još označava, humani herpesvirus 4, veoma je čest virus ljudi, a uzrokuje mononukleouzu. Infekcije ovim virusom već su povezane s pojavom nekih oblika limfoma.

MS se ne smatra nasljednom bolešću, ali određene varijante gena su povezane s povećanim rizikom dobijanja multiple skleroze.

Već dvadesetak godina u naučnoj zajednici traju rasprave kako bi mogući uzrok ove bolesti mogla biti infekcija nekim virusom. Kandidati za ove viruse su bili humani herpes virus, virusi morbila, zaušnjaka, rubeole te Epstein-Barrov virus, ali je godinama bilo jako teško dokazati neku vezu, sve do rada harvardskog tima, objavljenog u januaru 2022. u prestižnom časopisu Science .

Ovo je veliki korak jer sugeriše da se većina slučajeva MS-a može spriječiti zaustavljanjem EBV infekcije i da bi ciljanje na EBV moglo dovesti do otkrića lijeka za MS", rekao je Alberto Ascherio, profesor epidemiologije i prehrane na Harvard Chan School i viši autor studije.

Tim s Harvarda je analizirao uzorke seruma koje je vojska uzimala svake dvije godine i odredio EBV status vojnika u vrijeme prvog uzorka i odnos između EBV infekcije i pojave MS-a tokom razdoblja aktivne dužnosti. U ovoj skupini, rizik od MS-a se povećao 32 puta nakon infekcije EBV-om, ali je ostao nepromijenjen nakon infekcije drugim virusima. Serumske razine jednog biomarkera degeneracije živca tipične za MS, porasle su tek nakon EBV infekcije. Nalazi se ne mogu objasniti niti jednim poznatim faktorom rizika za MS i upućuju na EBV kao vodeći uzrok MS.

Trenutno ne postoji način da se efikasno spriječi ili liječi EBV infekcija, ali vakcina protiv EBV-a ili ciljanje virusa antivirusnim lijekovima specifičnim za EBV mogli bi u konačnici spriječiti ili izliječiti MS”, rekao je Ascherio.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG