Linkovi

Krim i svijet: Moskva se ne obazire i ne uzmiče


Rusija cementira svoje prisustvo na Krimu i vojnom snagom, i novim simbolima, i ruskim pismom na fasadi zgrade krimskog parlamenta. Novi znaci novog statusa Krima.

Rusija ne uzmiče pod prijetnjom američkih i evropskih sankcija i verbalnih osuda uvedenih i izricanih zbog aneksije Krima. Istovremeno, posljednji potezi Mokve, povod su za novu rundu osuda, upozorenja, ali i uznemirenosti u prozapadno orijentiranim zemljama koje graniče sa Rusijom.

Na Krimu, ukrajinske pomorske snage su blokirane. U bazama i štabu tih snaga su pripadnici proruske oružane milicije i Rusi. Ukrašavaju, shodno novoj situaciji, unutrašnjost, a vani poduzimaju odgovarajuće mjere sigurnosti.

U Washingtonu, generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen za rusku agresiju kaže da je znak za buđenje i naglašava:

"To je najopasnija prijetnja stabilnosti i sigurnosti Evope od kraja hladnog rata."

Ruski potezi su po njegovoj ocjeni siledžijski. Uz sve drugo, prisilili su NATO da suspendira misiju zajedničkog osiguravanja i praćenja uništavanja sirijskog hemijskog oružja. NATO je otvoren za dijalog, a sigurnost članica saveza najbitnija, takođe je rekao gospodin Rasmussen i dodao:

"NATO nikad nije uzmicao i neće uzmicati"

To je bila i poruka američkog potpredsjednika Joe Bidena liderima uznemirenih baltičkih zemalja, ruskih susjeda:

"Sve dok Rusija bude išla tamnim putem, biće izložena rastućoj političkoj i ekonomskoj izolaciji."

Na sjednici Vijeća sigurnosti američka ambasadorica u Ujedinjenim narodima Samatha Power reagirala je na istup predstavnika Rusije riječima:

"Dobro su poznati velikani ruske literature, ali ono što smo čuli od ruskog ambasadora prevazilazi Tolstojevu i Čehovljevu maštu."

I po njenoj ocjeni Rusija redefinira svoje granice.

Iz Bijele kuće još jednom je upozoreno da će postojeće i nove sankcije Rusija platiti visokom cijenom.

Moskva se na ta i druga upozorenja ne osvrće. Ruski predsjednik Vladimir Putin stavlja posljednje formalne tačke na aneksiju Krima.

Potpredsjednik ruske Dume Sergej Željeznjak za sankcije kaže:

"Bilo kakve sankcije protiv određenih ruskih zvaničnika su sitna pakost kojom ništa neće biti postignuto. Po našim zakonima ruski zvaničnici ne mogu imati neko bogatsvo u inozemtvu, tako da im nema šta biti oduzeto. Ni putovanja u inostranstvo nisu problem."

Rusija cementira svoje prisustvo na Krimu i vojnom snagom, i novim simbolima, i ruskim pismom na fasadi zgrade krimskog parlamenta.

Novi znaci novog statusa Krima.
Krim i svijet: Moskva se ne obazire i ne uzmiče
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG