Linkovi

NATO prekinuo praktičnu suradnju s Rusijom


NATO je suspendirao svu praktičnu suradnju sa Rusijom i radi na tome da ojača obrambenu suradnju sa zemljama istočne Evrope. Zvaničnici pokušavaju provjeriti da li je tačna tvrdnja Rusije da povlači dio trupa sa granice s Ukrajinom.

Ministri vanjskih poslova NATO-a su naredili svojim vojnim planerima da ojačaju obranu i umire svoje istočno - evropske partnere kao odgovor na ilegalnu vojnu intervenciju Rusije na Krimu. Američki državni sekretar John Kerry kaže:

"Zajedno smo odbili svaku tvrdnju da postoji legalnost u ruskoj aneksiji Krima. Tražimo odgovore na ruske taktike provokacija, pogotovo na rasporedjivanje ogromnog broja vojnika na granice s Ukrajinom.

Rusija je saopćila da povlači jedan motorizirani pješadijski bataljon iz regiona Rostova u blizini granice s Ukrajinom, što je mali dio od gotovo 40 hiljada vojnika za koje Sjedinjene Države vjeruju da su vid provokacije u odnosu na novu vladu u Kijevu, kao i jačanje ruskog položaja u ovoj situaciji.

Medjutim, generalni tajnik NATO Anders Fogh Rasmussen kaže da nema dokaza da Rusija smanjuje prisutnost trupa, za koje Kremlj tvrdi da su dio rutinskih vježbi.

"Na žalost ne možemo potvrditi da Rusija povlači vojsku. Mi to ne vidimo. A ovo masivno gomilanje trupa ne može ni na koji način pomoći de-eskalaciji situacije. kaže Rasmussen.

Rasmussen je opisao ruske akcije kao najgoru prijetnju evropskoj sigurnosti posljednjih decenija i dodao:

"Rusija je prekršila principe na kojima stoji naše partnerstvo s njom, i narušila vlastite medjunarodne obaveze. Jednostvano ne možemo nastaviti kao da se ništa ne dogadja.

Rusija ne želi da novi ukrajinski lideri pristupe NATO savezu.

Medjutim, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kaže da uključenje Ukrajine u Savez nije cilj NATO-a.

"Mogu pretpostaviti tješnju suradnju u okviru Vijeća Saveza sa Ukrajinom. Ali, još uvijek ne vidim ulazak Ukrajine u NATO.

Ruske akcije kao odgovor na približavanje Ukrajine Zapadu mogu negativno utjecati na odnose Rusije i drugih bivših sovjetskih republika, kaže profesor univerziteta American Keith Darden i objašnjava:

"Vjerujem da su te zemlje prihvatale tješnje veze s Moskvom u kojima su i dalje ostale suverene. Medjutim, Rusija je u slučaju Krima to prekršila. Siguran sam da se vode intenzivni razgovori oko toga u Minsku, Yerevanu, i drugim regionima . Krimska situacija može dobrano preplašiti bivše sovjetske republike.

Iako je ruskim akcijama okončana, kako kažu u NATO, praktična suradnja, Savez kaže da će nastaviti politički dijalog kroz Vijeće za odnose s Rusijom, kao i kroz zajedničke anti-terorističke i anti-narkotičke operacije u Afghanistanu.

U medjuvremenu se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, optuživši NATO savez da se vraća u vrijeme Hladnog rata.
XS
SM
MD
LG