Linkovi

NATO savez vjeruje u vlastitu transformaciju


Trupe NATO saveza u Afghanistanu
Trupe NATO saveza u Afghanistanu

Kada se krajem nedjelje svjetski lideri okupe u Lisabnonu na summit NATO saveza, očekuje se da izmedjuostalog razgovaraju o budućnosti Saveza, njegovoj ulozi u svijetu, i odnosima Saveza s Rusijom.

Vojnici NATO saveza u Afghanistanu, čini se,dokazuju reputaciju saveza kao najuspješnijeg vojni savez na svijetu . Vojni odjel NATO u Afghanistanu, ISAF, je ovdje rasporedio više od 130 hiljada vojnika iz svih 28 zemalja - članica. Ipak, najviše je Amerikanaca. Jonathan Eyal iy Kraljevskog Instituta u Londonu kaže da NATO želi da Amerikanci vode:

Ako američki predsjednik odluči slijedeće godine da je napredak takav da se operacije mogu nastaviti, vjerujem da će većina članica Saveza koje imaju trupe, ostati u misiji.

Očekuje se da lideri razgovaraju o skorašnjim racijama NATOa na uporišta militanata. Afghanistanski predsjednik Hamid Karzai je rekao da je protiv noćnih racija za koje tvrdi da odmažu kada je u pitanju podrška Afghanaca ratu. Vrlo je vjerovatno da će se govoriti i o planu da se do 2014. godine okonča borbeni dio misije. No, na dnevnom redu je i Rusija. Ruski predsjednik Dmitri Medvedev će nazočiti summitu, a generalni tajnik Saveza tvrdi da će Savez i Rusija suradjivati u Afghanistanu.

Anders Fogh Rasmussen, generalni tajnik NATO:

Vjerujem da Rusija dijeli naš pogled prema kojemu je došlo vrijeme da prestanemo brinuti zbog rusko američkih odnosa. Došlo je vrijeme da suradjujemo, i hoćemo!

Ruski odnos s NATO savezom je započeo 1989. godine , nakon pada berlinskog zida. Tadašnji ministar vanjskih poslova Rusije, Eduaard Shevarnadze je posjetio sjedište NATO-a.

No, odnosi su bili uglavnom problematični, prvenstveno zbog proširenja saveza, i sistema raketne obrane. Oksana Antonenko iz Medjunarodnog Instituta za studije o bezbjednosti, kaže da će se odnosi popraviti:


Administracija predsjednika Obame je vrlo ozbiljna da se krene ka potpuno novim odnosima sa Rusijom. Mislim da se stvari mijenjaju na bolje.

I sjeverno atlantski savez se mijenja. Njegov novi Strateški koncept za cilj ima pozicionirati NATO u odnosu na 21. stoljeće, i posebno se pobrinuti za bezbjednost cyber prostora, kao i za pitanje protu raketne obrane.

Nećemo uspjeti uvjeriti Ruse da prihvate sistem raketne obrane, ali ćemo svakako krenuti naprijed u tom polju. Ako ništa, doći će do sporazuma u principu da se izvrši prvo rasporedjivanje sistema obrane., govori Jonathan Eyal iz Kraljevskog instituta u Londonu:

Generalni tajnik NATOa kaže da će se summit u Lisabonu smatrati povijesnim. On će pokazati modernizirani, obnovljeni Savez. U toku tranzicije sa isključivo vojne strukture u više obrambenu, sve će oči biti uprte na misiju u Afghanistanu. Neuspjeh, ili čak dojam slabosti saveza, može oštetiti NATO uopće i njegove aspiracije za budućnost.

XS
SM
MD
LG