Linkovi

NATO prihvatio uvjete za prijenos ovlasti na afganistansku vladu


Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je da će talibani ostati prijetnja u Afganistanu i u nadolazećim godinama

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO saveza na sastanku u glavnom gradu Estonije, Talinu, suglasili su se oko prebacivanja odgovornosti za sigurnost u Afganistanu na tamošnju vladu tijekom ove godine. Ministri, uključujući državnu tajnicu Hillary Clinton, prihvatili su uvjete za prijenos ovlasti.

Clinton je u svom govoru upozorila da će talibani ostati prijetnja u Afganistanu i u nadolazećim godinama. Šefica američke diplomacije je dodala da Savez radi na stvaranju lokalnih snaga sigurnosti koje će biti u mogućnosti zaštititi ljude i stvoriti osjećaju sigurnosti. NATO u Afganistanu ima oko 80 tisuća vojnika iz 40 zemalja.

U međuvremenu, NATO savez je objavio da su dva vojnika iz njegovog kontingenta u Afganistanu i pet pobunjenika poginuli u sukobu na istoku zemlje. Vojnici Sjevernoatlantskog saveza i afganistanske snage nalazile su se u ophodnji u okrugu Logar kad je su pobunjenici na njih zapucali. Među poginulima na strani pobunjenika je i zapovjednik talibana za samoubilačke napade.

XS
SM
MD
LG